logo

Актуелности

Споразумом до решења

Скупштина општине Младеновац јуче је именовала јавног правобраниоца и његовог заменика. Функцију јавног правобраниоца обављаће Драган Томићевић, док је за заменика именована Ксенија Филиповић. Дан након именовања за општинског адвоката, Томићевић, говори о плановима и циљевима правобранилаштва.

Незанимљиво широј јавности, узето "здраво за готово" као нешто апстрактно и подразумевано, Јавно правобранилаштво се дуго налази у медијској сенци осталих општинских органа и као такво  прилична непознаница за велики број грађана. Наравно, када дође до изгубљених спорова, великих одштета, блокаде рачуна општине и милионских исплата које уместо у инфраструтури заврше код тужиоца, читава ствар постане веома конкретна и "опипљива".

Драган Томићевић, општински јавни правобранилац, своју функцију једноставно описује као "адвокат општине". Адвокат којем је држава дала овлашћење да заступа једног јединог клијента – општину.

– Када штитите имовину општине ви штитите имовину свих грађана. Значај ове функције и овог тела је управо у томе јер штите све ресурсе једне општине и њених грађана – каже Томићевић.

У дану када је извршио примопредају предмета са бившим правобраниоцем, Томићевић каже :

– Не бих могао теренутно да се изјасним о затеченом стању у правобранилаштву јер сам тек данас преузео дужност, односно извршио примопредају предмета са бившим правобраниоцем. Још увек сам у праћењу предмета који су најургентнији, а онда ћу са заменицима направити план рада. Надам се да ћемо убудуће радити за добробит општине Младеновац, пре свега покушати да скратимо рокове суђења и наравно уштедимо доста новца нашој општини.

Циљ нам је да суђења која се дуго воде коначно окончамо и да, ако је то могуће, направимо поравнање и тиме уштедимо општини огромне судске трошкове и камате. Ово говорим јер је било доста спорова који су познати јавности, а које је општина изгубила и била принуђена да плати доста новца. Трудићемо се да таквих спорова више нема. Надам се да ће искуство које доносим из адвокатуре као и искуство бившег судија помоћи да јавно правобранилаштво одради свој посао на високом нивоу – каже Томићевић.

Као један од главних циљева Томићевић истиче споразумно решење спорова којим би све стране биле задовољне.

– Надам се да ћемо нашим радом приближити ово општинско тело самим грађанима. Пре свега, мислим да ће грађани који имају неких проблема који се тичу њих и њихове имовине као и имовине општине, увек моћи да дођу у нашу канцеларију. Имаће отворена врата и увек ће добити савет како да ураде оно што је најбоље за њих. Жеља ми је да већ од следеће недеље, када будемо у пуном саставу, бар један дан одвојимо за грађане. За оне који имају проблем са имовином општине врата су увек отворена јер нам је у обостраном интересу да дођемо до решења без тужби и поступака који би доста коштале обе стране. Трудићемо се да спорове који настану између грађана и општине решимо мирним путем и споразумно, на опште задовољство и грађана и општине – каже Томићевић.

Како сам истиче његово постављење је "... политички след победе Демократске странке у Младеновцу и Дејана Чокића који је изабран за председника градске општине Младеновац...Наравно да је то определило и мене да му помогнем да истраје и да успешно обавља ту функцију..."

Драган Томићевић рођен је 1961. године. Основну школу и Гимназију завршио је у Младеновцу. Дипломирао је на Правном факултету у Београду, а након положеног правосудног испита, од 2001. године је радио као адвокат. Радио је и као директор општег правног сектора у "Развитку" и као комерцијални директор у неколико приватних предузећа.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.