logo

Актуелности

Против отварања Центра за азиланте

Близу 400 грађана Младеновца окупили су се данас испред зграде општине како би изразили своје противљење најављеном отварању Центра за смештај азиланата и илегалних имиграната у касарни "Мала Врбица".

Након неколико дана протеста испред напуштене касарне "Мала Врбица" у истоименом селу седам километара од Младеновац као и разговора са представницима Комесаријата за избеглице грађани Младеновца су се данас окупили испред зграде општине Младеновац и на мирном протесту потврдили своје противљење најављеном отварању Центра за азиланте.

Осим мештана Мале Врбице и Кораћице, села које се налазе у непосредној близини поменуте касарне, скупу су присутвовали и грађани Младеновца, запослени у Општинској управи као и руководство градске општине Младеновац.

На скупу је још једном поновљено да Младеновац као једна од најсиромашнији општина у Србији са великим бројем незапослених, као и великим броје избеглица и расељених лица из бивших југословенских република, није општина која може да прихвати отварање Центра за азиланте.

Присутнима се обратио Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, који је протеклих дана учествовао у разговорима са представницма Комесаријата за избеглице.

– Поштовани суграђани, данас је битан дан и драго ми је што сте се појавили у оволиком броју. Ви сте мени дали подршку 6. маја и ја сносим највећу одговорност и обавезу за ово што покушавају да нам наметну у нашој општини. Драго ми је да смо јединствени, јединствени као грађани и као партије. Сви исто размишљамо о овом проблему и драго ми је што нема ни једног страначког обележја јер је ово интерес целог Младеновца.

Протеклих дана сам и ја био у Комесаријату више пута и њихов став је јасан, да је остала само локације Мала Врбица. Ми то можемо да спречимо једино кроз масовност. Све друго, ако виде да нема довољно масовности, ће проћи. Ми већ имамо довољно проблема у нашој општини, од индустрије је остало врло мало, имамо 5.000 незапослених, а 8.500 Младеновчана сваког дана путује у Београд на посао. Ми морамо да се развијамо од природних ресурса, пољопривреде и туризма. Мала Врбица је подножје Космаја, приоритет општине је да откупи касарну Мала Врбица и да не дозволимо да дођу азиланти у нашу општину. Идемо истрајно у овоме до краја, а моја обавеза је да будем са вама у првим редовима – рекао је Чокић.

Представник мештана Мале Врбице, Душан Ивановић, рекао је да је неопходно да надлежни државни органи планове за отварање центра припремају у дијалогу са локалним становништвом.

– Као што знате месна заједница Мала Врбица има око 300 становника, а у тај нови центар који треба да се прави биће доведено вероватно неколико хиљада људи друге боје коже, друге вероисповести, друге културе. Људи који беже из једног пакла, а доћи ће у други. Сматрамо да то није адекватна локација за смештај и прихват азиланата. Упутићемо предлог општини Младеновац да хитно уђе у процедуру откупа земљишта касарне "Мала Врбица" и да га преиначи у индустријску зону где већ имамо најаве могућих инвеститора који желе да уложе огромна средства.

Никола Јаношевић, одборник Скупштине градске општине Младеновац, који је учествовао на састанку са Комесаријатом за избеглице, каже да је Влада наше државе доносила одлуке без обавештавања локалног сатановништва чиме су прекршена права из Европске конвенције.

– Након данашњег састанка донели смо закључке који ће на сутрашњој скупштини бити усвојени. Представници општине и Мале Врбице затражили су од Комесаријата да застане у спровођењу одлуке о довођењу азиланата у наш град. Они су нам обећали да ће мало да застану али ми имамо задатак да коначно решимо проблем азиланата у Младеновцу. Једино решење јесте да општина Младеновац покрене иницијативу за откуп тог земљишта касарне. Одлуке су и да наши представници инсистирају да се покрене поступак за пренос имовине Мале Врбице на Скупштину градске општине Младеновац ради промене намене земљишта у индустријску зону. Такође и да се на ту локацију формира једна радна група која ће сачинити идејно решење за изградњу производних капацитета на овој локације, између осталог и микро чипова – рекао је Јаношевић и додао да грађани само сложно могу да реше овај проблем.

Након скупа грађани су се мирно разишли, а за сутра је заказана седница општинске Скупштине на којој ће се расправљати само о једној тачки – ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О ПРОТИВЉЕЊУ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ОСНИВАЊУ НОВОГ ЦЕНТРА ЗА АЗИЛАНТЕ У ВОЈНОМ ОБЈЕКТУ У МАЛОЈ ВРБИЦИ.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.