logo

Актуелности

Откривена плоча доктору Русу

Амбасадор Русије у Србији, Његова екселенција Александар Чепурин, данас је у Специјалној болници за интерне болести у Младеновцу свечано открио спомен плочу доктору Сергеју Георгиевичу Каринковском, познатом као доктор Рус, оснивачу и првом управнику ове здравствене установе.

Спомен плоча је постављена у захвалност др Сергеју Георгиевичу Каринковском, који је у Младеновцу, педесетих година прошлог века, са великим искуством и знањем у струци, планира и бори се за изградњу болнице - стационара за лечење ТБЦ - а. У томе и успева. Нова болница је изграђена 1953. године, на брду, у њивама, подаље од града, са 50 постеља и великим парком.

Др Сергеј Георгиевич Каринковскиј је лично надгледао уређење парка. Данас је то Специјална болница за интерне болести Младеновац. Он је био њен први управник, све до 1955. године, где након краће болести и умире, управо ту, на радном месту.

Његова екселенција Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији и проф. др Брана Димитријевић из Српског лекарског друштва, свечано су открили спомен плочу која се налази на зиду болнице. Заједно са амбасадором Чепурином, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу, др Весна Ђукић, посадила је у болничком парку дрво пријатељства.

Венце на спомен плочу положио је и Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац. Данашњој свечаности присуствовали су представници Српског лекарског друштва, бивиш руководиоци болнице као и велики број грађана и медицинског особља.

У културном делу програма учествовао је хор "Благовести" из Младеновца. По завршетку програма амбасадор Чепурин обишао је болницу како би се упознао са могућностима и потребама ове установе.

Његова екселенција Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији, изразио је задовољство због великог присуства медицинских радника чији је посао да помажу људима.

– Зато ми је јако драго што је човек из Русије овде оставио такав траг. То је јако симболично. Пошто има доста руских трагова у Србији и они су увек позитивни. Чуо сам да је након револуције овде дошло доста припадника руске емиграције. Да је било јако пуно архитеката, градитеља мостова, доктора и војних службеника. Тада је то био важан допринос изградњи српске државности. Данашње отварање плоче је такође симболично. Драго ми је када чујем да се овде говори наш доктор Рус. Никад нећемо заборавити овог доктора и чуваћемо и неговати сећање на њега и његов рад, као симбол љубави према свом послу, људима и отаџбини. Надам се да ћете као болница имати још више могућности да помажете људима – рекао је Чепурин.

Др Весна Ђукић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу, рекла је да је Антитуберкулозни диспанзер почео са радом 1953. године са првим управником доктором Сергејем Георгиевичем Каринковским.

– Временом је стационар претрпео многе промене да би данас то постала Специјална болница за интерне болести Младеновац. Данас покривамо територију Младеновца и Сопота са око 90.000 становника. Добро опремљени и стручно оспособљени отворени смо 24 сата дневно 365 дана у години. Све ово је резултат рада и визионарства доктора Руса – рекла је Ђукићева.

Проф. др Брана Димитријевић, упознао је присутне са детљима из живота и рада доктора Руса. Димитријевић је рекао да је доктор Рус по доласку у Србију, тридесетих година прошлог века, почео борбу са смртоносном болешћу туберколозом.

– То је значило даноноћни рад и дубоку посвећеност болесницима. Знао је да са сваким излеченим човеком спречава да бар још неколико не оболи. Знао је да је борба против заблуда исто толико важна као и само лечење. Народ га је прозвао доктор Рус. Надимак који у себи садржи далеко више од пуке ознаке занимања и националности. Надимак који звучи попут уздаха олакшања – рекао је Димтријевић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.