logo

Актуелности

Почаст ослободиоцима Младеновца

Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године и представници градске општине Младеновац обележилу су данас (31. октобра), Дан ослобођења Младеновца у Првом светском рату.

Венце на споменик Српском ратнику положили су Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац и представници младеновачке подружнице Друштва, у чијој организацији је изведен уметнички програм на платоу испред споменика.

Небојша Матејић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године - подружница Младеновац, рекао је да је 31. октобар 1918. године био најрадоснији дан за наше суграђане још од 1893. године и основања вароши.

- То весеље је помућивала зебња наших Младеновчана за своје најмилије од којих нису имали вести скоро три године. Оно што је разликовало та два датума су имена исписана на овом споменику, пуна костурница на градском гробљу и много обележених и необележених гробова који су ницали на свим бојиштима где су ратовали наши преци.

Управо због њих имамо обавезу да се сваке године окупљамо овде и одамо им пошту. Наше Друштво се труди да обележи годишњице свих догађаја, колико нам то омогућавају средства и људи са којим располажемо.

 

Надам се да схватате да је овде симболика најважнија и немојте нам замерити што програм не може да буде обимнији - рекао је Матејић.

Новинар и публициста Милосав Влајић говорио је о победоносном походу трупа Прве армије српске војске под командом Петра Бојовића која је од пробоja Солунског фронта у ноћи између 14. и 15. септембра 1918. године у силовитом налету убрзо ослободила целу тадашњу Србију.

- Младеновац је ослобођен 31. октобра, а трупе војводе Петра Бојовића освануле су на улицама Београда 1. новембра и тако продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава. Улазак ослободилачке војске у Младеновац праћен је усхићењем и клицањем мештана нашег града. Тако се у родном Јагњилу, после четири године, појавио Велимир Весић, док су Кораћичани бурно поздравили свог Негована Ивковића, коњичког наредника - рекао је Влајић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.