logo

Актуелности

Одржана трибина "Безбедност грађана"

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас у Младеновцу да, од почетка доласка миграната у нашу земљу, није забележен ниједан озбиљни безбедносни проблем између миграната и наших грађана, али и да су против наших грађана, током ове године, подношене кривичне пријаве због кривичних дела почињених према мигрантима, пре свега кријумчарења људи. 

"Међу тим нашим грађанима има и полицајаца. Ти полицајци су похапшени", истакао је Стефановић на трибини "Безебедност грађана". 

Према његовима речима, безбедност Србије је стабилна, јер полиција приликом уласка у Србију сваког мигранта фотографише, узима отиске прстију, размењује базе података са страним службама и све прегледа и не постоји могућност да они у нашу земљу унесу оружје или експлозивну направу.  

Указавши на озбиљност и огроман рад безбедносних служби, Стефановић је подсетио да се ниједан терористички напад који се догодио у региону није пренео на Србију. 

Видели сте шта се дешавало у Куманову, Зворнику. Ниједан дан Република Србија није имала неки проблем, ниједан град није био угрожен нити становништво изложено експлозијама. То се не дешава само од себе, већ захваљујући озбиљном и огромном раду припадника безбeдносних служби“, прецизирао је министар полиције. Говорећи о приливу миграната, Стефановић је рекао да је у Србији од почетка године око 500 људи званично затражило азил и да од тог броја више од половине у првих седам или десет дана напусти земљу. 

Министар је нагласио да Србија треба да покаже да је пристојна, достојанствена, хумана, да поштује европске принципе и вредности и да мигрантима помогне, јер су то људи који су из своје земље побегли јер у њој бесни рат, јер им се руше куће. 

"Зар се мало пута није десило српском народу да је био у миграцијама, зар смо се мало пута покретали са севера на југ, или са истока на запад. Треба да покажемо да смо пристојни и саосећајни људи", поручио је Стефановић. 

Говорећи о реформама које спроводи Министарство унутрашњих послова, Стефановић је указао да ће једна од најважнијих новина новог Закона о полицији бити снажнији Сектор унутрашње контроле. 

"Хоћу исправне и честите људе у полицији. Ако не могу да буду такви не треба да раде у полицији. У поседњих годину дана јасно смо показали да унифрома и значка не могу никога да штите уколико се бави криминалним радњама“, рекао је Стефановић подсетивши на једну од највећих акција када је ухапшено 29 полицајаца на граничном прелазу Бачки брег, јер су се бавили криминалним радњама. 

 "У Србији је дошла једнакост пред законом. У Србији има и даље корумпираних полицајаца и оних који се нечасно односе према значки и позиву који обављају. Али им се то неће толерисати“, нагласио је Стефановић указавши да ће новим Законом о полицији значајно бити контролисано порекло имовине полицајаца.  

Осврнувши се на проблем наркоманије, Стефановић је истакао да се Србија жестоко бори против наркоманије и да на том путу неће стати. "Намера нам је да у свако школско двориште, уз помоћ локалних самоуправа, поставимо камере, да их осветлимо, увежемо са полицијском станицом и да онда криминалац зна да у станици постоји полицајац који ће забележити његову регистрацију, снимити како изгледа , послати патролу", рекао је министар.

Према његовим речима појачаће се патролна делатност полиције на улицама, парковима и људи ће знати да имају полицију на коју могу да се ослоне, људе којима могу да верују.

 

Извор : www.mup.gov.rs

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.