logo

Актуелности

Пешачка зона у центру града - да или не ?

 

Градска општина Младеновац покренула је иницијативу за фазну изградњу пешачке зоне у центру града. Прва фаза предвиђа изградњу пешачке зоне у улици Краља Петра Првог, на потезу од улице Јанка Катића до Николе Пашића, a друга фаза, следеће године, на потезу од Јанка Катића до Војводе Путника.

Основни циљ изградње пешачке зоне је стварање стилски и инфраструктурно јединствене целине која ће својим садржајима и делатностима бити привлачна за пешаке. Само затварање дела главне улице за саобраћај не чини пешачку зону, зато се планира инфраструктурно опремање овог потеза поплочавањем, осветљењем, мобилијаром, зеленилом, жардињерама, клупама, летњим баштама и свиме што би оплеменило овај простор у центру града.

Стварањем такве целине повезане са Градским тргом, безбедне и садржајно привлачне за пешаке, Младеновац би добио јединствени плато за одржавање постојећих спортских и културних манифестација, али и за осмишљавање и одржавање нових манифестација које би одражавале дух и идентитет Младеновца.

Подразумева се да остварење ове идеје никако не треба да иде на штету саме функционалности саобраћаја. Направљена је анализа целог пројекта од стране Секретаријата за саобраћај и пројекат "Београд пута", који показују да изградња пешачке зоне неће угрожавати фреквенцију саобраћаја у овом делу града. Иако је пешачка зона у насељу намењена првенствено пешацима узета је у обзир чињеница да мора бити обезбеђен улаз возилима за доставу робе, возилима људи који станују у зони као и приступ возилима хитне помоћи, полиције и ватрогасне службе.

Стратешко опредељење градске општине Младеновац је да једна од развојних привредних грана у нашој општини буде туризам с обзиром да је Младеновац од прошле године добио статус бање.

Имајући у виду да сваки пројекат и сваку промену прати неповрење грађана, градска општина Младеновац позива грађане да дају своје мишљење попуњавањем анкете на сајту градске општине Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.