logo

Актуелности

Пријем поводом Светског дана Рома

 

Поводом Светског дана Рома, председник Привременог органа Владан Глишић, примио је представнике КУД - а "Романо Ило" из Младеновца.

Роми широм света данас прослављају 8. април, Светски дан Рома. Међутим, прославе овог значајног датум за ромску заједницу неће бити у Младеновцу. Удружења младеновачких Рома нису могла да се договоре око јединствене прославе тако да је ове године изостало обележавање овог датума.

Овај и остали проблеми ромске заједнице у Младеновцу биле су теме разговора представника КУД-а "Романо Ило" и Владана Глишића, председника Привременог органа градске општине Младеновац.

Глишић честитао свим Ромима у Младеновцу Светски дан Рома и  рекао да би прослава Светског дана Рома требало да буде јединствена за сва ромска удружења као што је то Дан општине Младеновац за све грађане наше општине. Он је истакао да је подељеност међу ромским удружењима један од разлога њихвог тешког положаја.

– Градска општина Младеновац ће се озбиљно бавити свим питањима социјализације и побољшања положаја Рома Младеновчана. Мислим да је време да се коначно одмакнемо од питања као што су изградња канализације, подела огрева или једнократне помоћи и да права социјализација подразумева решвање питања здравствене заштите, школовања и запошљавања. Ја не мислим да Роми у Младеновцу могу да раде само у комуналном предузећу, мислим да треба да се школују и да имају равноправан положај у нашем друштву – рекао је Глишић.

Решад Рамадани, председник КУД-а "Романо Ило" истакао да је сви проблеми ромске заједнице морају да се решавају заједно за представницима градске општине Младеновац. Он је рекао да је било више покушаја уједињавања свих ромских удружења али да су они пропали због разних мешетарења јер су се поједине ромске организације претвориле у породична предузећа уместо да се залажу за унапређење положаја Рома у Младеновцу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.