logo

Актуелности

Избори успорили доношење новог Стaтута Београда

 

 

Приградске општине већ дуго чекају нови Статут града Београда којим би добиле веће надлежности.

Прошле године градска власт је давала неке генералне назнаке у ком смеру ће ићи промене Статута. Највљено је да ће Град Београд бити подељен на две зоне - градску и приградску, тако би Београд имао десет градских и седам приградских општина, а ове потоње требало би да имају већа овлашћења. Иначе, подела на градске и приградске општине укинута је Стаутом града из 2008. године.

Како нам је приликом недавне посете Младеновцу рекао Горан Весић, градски менаџер, промена Статута је чекала да се заврше избори како би се изменио састав Комисије за Статут јер су у међувремену промењени и поједини председници градских општина.

– Приградске општине ће добити више овлашћења од градских јер практично делују као засебне целине у односу на Град Београд. Рецимо урбанизам може да буде исти на Звездари и Врачару јер их повезује иста улица али то не мора да буде у Младеновцу или Обреновцу.

Највећи проблем са променом Статута је то што у Уставу Републике Србије, не знам како,  градске општине града Београда нису наведене као јединице локалне самоуправе. Када нисте јединица локалне самоуправе то значи да не можете да имате имовину, немате пренесене надлежности, чак ни своје изворне надлежности. Теоретски, то значи да Град Београд као и да нема општине и то је велики проблем и разлог зашто данас свака градска општина у Београду има мање овлашћења од било које друге општине у Србији. Рецимо, Стари Град има мање овлашћења него Сурдулица.

Сада ми тражимо законска решења, у оквиру постојећег Устава, да вратимо део надлежности градским општинама. Свакодневно смо у контакту са Министарством за локалну самоуправу и мислим да смо нашли одређена решења како да се Град Београд децентрализује

До краја године ми ћемо изаћи са новим предлогом Статута града Београда који ће потом ићи на јавну расправу. Верујем да ћемо током следеће године имати нови Статут  који ће у оквиру постојећег Устава омогућити децентрализацију.

Права децентрализација ће се десити када буде промењен Устав јер верујем да ће онда и градске општине постати јединице локалне самоуправе што ће нам омогућити да децентрализацију града урадимо на један праведан начин тако да општине имају већа овлашћења али и да се сачува један систем функционалности Града Београда као целине – изјавио је Весић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.