logo

Актуелности

За обнову споменика НОБ-а

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, састао се са представницма Градског одбора СУБНОР Београда и општинског УБНОР-а.

Током разговора покренуто је више теме, између осталог и неизбежни "маратонски" поступак подизања спомен бисте народног хероја Божидарке Кике Дамњановић као и обнове споменика и обележја из Народноослободилачке борбе (НОБ) партизанских одреда на територији наше општине.

Глишић је поновио опредељење градске општине Младеновац да се подједанко и са истим пијететом обележавају годишњице страдања Младеновчана, у Првом и Другом светском рату као и сукобима на територији бивше Југославије.

– Као председник општине али и као теренски ветеринар обишао сам свако село и заселак и нашој општини и видео поражавајући чињеницу да су многи споменици из Другог светског рата у веома лошем стању, запуштени или чак уништени. Немамо чега да се стидимо када се ради о нашој историји, напротив, места где је окупатор стрељао родољубе морају бити обновљена и заштићена. Срамота је да млади људи овде у граду и по селима не знају шта се десило пре шездесет година јер се на основу тог познавања сопствене историје формирају вредносни ставови који остају за цео живот. Такође, жеља нам је и да се 12. октобар, Дан ослобођење Младеновца обележи на начин достојан значаја тог датума, а да у обележавању учествују све државне установе – рекао је Глишић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Београда, пуковник Бора Ерцеговац, захвалио се на брзом пријему и одговору од стране председника општине што је, како је рекао, већ само по себи велика квалитативна промена у односу на претходне председнике и њихов однос према овој борачкој организацији. Он је као главне теме за будућу сарадњу са општином издвојио постављање бисте Божидарке Кике Дамњановић и будућу церемонију обележавања стрељања 126 талаца у Малом Пожаревцу јер је општина Младеновац следеће године домаћин скупа.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.