logo

Актуелности

Сећање на Космајске партизане

altСекција Космајског партизанског одреда, општинског одбора УБНОР-а Младеновац, организовала је свечаност поводом 76 година од формирања одреда. Након одавања почасти и полагања венаца на споменик на Космају, присутнима се, између осталих, обратио и председник градске општине Младеновац, Владан Глишић.

Глишић је поздравио присутне учеснике Народноослободилачког рата, представнике градске општине Сопот и чланове УБНОР-а. Он је честитао Дан општине грађанима и председнику градске општине Сопота која 2. јул обележава као свој Дан општине.

- У име градске општине Младеновац која је са своје територије дала велики број бораца у току другог светског рата, хвала што сте данас са нама на обележавању дана који је значио почетак организованог отпора фашистичком терору у овом делу Шумадије. Године пролазе и на жалост све је мање живих учесника ових догађаја, а тиме и сећања на ово време све су мање доступна. Њихово присуство данас нас обавезује да је одговорност према сећању заједничка, да одбранимо јасну границу између добра и зла. Заборав је једна врста злочина према људима и прошлом времену, према њиховим заслугама и несебичној жртви.

altКосмајски крај није могао кроз своју историју другачије, већ само антифашистички, против сваког угњетавања, насиља, нетолеранције, убистава и геноцида. Тај импулс антифашизма изнедрио је космајске партизане, а њихове највеће вредности биле су људскост , храброст и борба за слободу и опстанак својих корена и потомака на овом простору.

Данас се осећам поносно што се налазим испред овог споменика, светионика слободе и страдања и желим да слободарски дух и жеља за напретком и слободом красе будуће генерације. Хвала вам за ове тренутке сећања на нашу славну прошлост - рекао је Глишић.

Након поздравних говора и евоцирања успомена на период када је формиран Космајско - партизански одред, на платоу испред споменика приређен је пригодан културно-уметнички програм.

Космајско-посавски партизански одред формиран је на Космају, 2. јула 1941. године. На том састанку учествовало је 40 комуниста Срезова космајског и посавског (Обреновац-Умка). Формиран је штаб и четири чете. За команданта одреда одређен је Коча Поповић.Прве акције почињу током јула исте године, ситне и крупне саботаже, рушење телефонских стубова, мостова, пруга, altрезоружавање жандармеријских власти, забрана рада органима окупаторске власти. Одред је првим акцијама почео да привлачи све већи број чланова и окупатор ради обезбеђивања шире околине Београда, пре свега комуникације преко пруге Београд - Ниш, августа 1941. године предузима офанзиву на Космај у којој учествује око 15.000 војника. Већи део одреда био је ван Космаја, а у борбама je погинуло 28 бораца Космајског одреда. Одред је новембра 1941. године захваћен првом непријатељском офанзивом и са осталим партизанским снагама повлачи се у Санџак. У тренутку напуштања свог подручја оперативног рада одред је бројао око 250 бораца. У Санџаку учествује у борбама, када почетком јануара 1942. године, добија наређење да се врати у западну Србију и одатле на своју територију, Космај.

Приликом повратка Космајски одред доживљава свој највећи пораз. Опкољен у атару села Тулеж близу Лазаревца на једном малом простору гине преко 30 бораца, а више од тога је рањено. Из тих борби преживело је свега 35 бораца. Од преживелих формира се једна чета да би се у пролеће 1943. поново формирао посебан Космајски одред који наставља са акцијама све до свог укључења у масовније партизанске формације у октобру 1944. године, у време борби за ослобођење Београда. Током свог четворогодишњег постојања Космајски одред је имао велику подршку народа и околних села што је довело до тога да Немци и четници у знак одмазде врши масовне покоље и стрељања у Дражевцу, Друговцу, Вранићу, Малом Пожаревцу ...

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.