logo

Актуелности

Петровданска литија у Јагњилу

altДанашњој Светој архијерејској Литургији у храму Светих апостола Петру и Павла у Јагњилу присуствовали су бројни верници из Јагњила и околних села.

Петровдан, један од петнаест највећих хришћанских празника црквена је слава јагњилског храма Светих апостола Петра и Павла.

Слава је и ове године традиционално обележена у црквеној порти, а овогодишњи колачар је био Горан Спасојевић, члан Већа градске општине Младеновац задужен за спорт.

Код Срба Петровдан је слава пекара и рибара. Петровданским слављем завршава се Петровски пост и почиње причешће верника који су поштовали правила предвиђена каноном Цркве.

На иконама ова два свеца представљају се заједно - Петар држи кључеве у руци, а Павле мач. Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

altХрам посвећен Св. ап. Петру и Павлу у Јагњилу подигнут је 1841. године, а освећен 1844. године под владавином Александра Карађорђевића.

Како се наводи у Илустрованој историји Српске православне цркве, на овом месту, пре садашње цркве постојао је манастир, не зна се мушки или женски, подигнут за време кнеза Лазара. Манстир није био тако велики, а имао је око 30 хектара имања.

После Косовског боја и погибије кнеза Лазара, на престо је дошао деспот Стефан Лазаревић, као турски вазал Бајазита. Бајазит је имао три сина, Сулејмана, Мухамеда и Мусу, који су се борили за власт над овим просторима.

Деспот Стефан Лазаревић приклонио се Сулејману кога побеђује његов брат Муса и који после победе 1413. године организује казнену експедицију током које је овај манастир спаљен до темеља.

alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.