logo

Актуелности

Одржана свечаност на Спомен чесми "Црквенац"

altСвечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа, одржана је данас код Спомен-чесме "Црквенац". Такође, обележена је и стогодишњица од смрти докторке Инглис.

Програму приређеном поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности др Елси Инглис и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници Владе Републике Србије, амбасада држава савезница у Првом светском рату, Војске Србије, Града Врања и борачких Удружења.

Венце на Спомен - чесму "Црквенац" положили су представници градске општине Младеновац, Министраства за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Министарства одбране, Града Врања, делегација потомака медицинског особља из Шкотске, Српског лекарског друштва и амбасада Велике Британије, Аустралије, Холандије и Канаде.

altПоздрављајући госте, Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се гости одазвали позиву и својим присуством још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији.

- Као и сваке године, и данас обележавамо годишњицу освећења Спомен чесме Црквенац али и стогодишњицу од смрти докторке Елси Инглис. Задовољство нам је драго што су по први пут са нама господин Алан Каминг и наши пријатељи из Единбурга, родног града докторке Инглис, који су поводом годишњице дошли у Младеновац. Добродошли и надам се да ћете и следећих година бити наши гости.

Све нас охрабрује чињеница да већ годинама са истим пијететом, негујемо сећање на пожртвовану докторку, санитарне мисије савезничких лекара и волонтера као и сећање на војнике Моравске дивизије који су у јесен 1915. године подигли ову чесму. Ретки су примери у светској историји да једна особа својим радом освоји срца народа, војске и политичара као што је то урадила докторка Инглис са својим колегама лекарима и медицинским сестрама. Српски народ је то знао да цени у тешким, а зна то да цени и данас.

altУ тренутку када људски живот више није значио ништа, када је рањена држава   била у крви и болести, Срби су показали снагу да подигну споменик својим пријатељима. Не можете a не бити поносан на народ који диже споменике у време рата и који хоће да поручи својим потомцима како треба вредновати праве пријатеље.

Срби су навикли да своје пријатеље чувају, бране и памте. Нека је слава докторки Инглис, шкотским женама и сваком пријатељу који je без потребе, нужде и морања поделио велику несрећу са нама. Ми то нећемо заборавити - рекао је Глишић.

Амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф, захвалио се у име Велике Британије руководству и грађанима Младеновца који чувају сећање на докторку Елси Инглис.

- Од када сам дошао у Србију, сваки пут када смо обележавали сећање на шкотске медицинске сестре које су боравиле у Србији био сам испуњен посебним осећањима. Њихова дела задивила су јавност тадашњег света, а сведоци смо да њихово пожртвовање наставља да задивљује нове генерације Британаца и Срба чак и након сто година.

altБиле су спремне да ризикују споствени живот делећи судбину српског народа и војске. Путујући по Србији често сам од људи слушао жива предања о човекољубљу медицинских сестара и лекара. Свака таква нова прича ме задивљује. Дирнут сам сећањем које се гаји на њих. Све то чини ме поносним што као амбасадор Велике Британије у Србији али и као неко ко је делом шкотског порекла, учествујем у обележавању успомене на њихово херојство. Ове године славимо 180 година дипломатских односа између Србије и Велике Британије.

Можда је најсветлији тренутак у том дугом периоду управо пожртвованост медицинског особља које је дошло у Србију током Првог светског рата. Крајем новембра путујем у Единбург да се поклоним сенима докторке Инглис на стогодишњицу њене смрти. Са собом ћу понети сећање на ово место и овај дан - рекао је Киф.

По завршетку свечаности на Црквенцу, гости су обишли изложбу Изложба "Др Елси Инглис - српска мајка", организатора Музеја града Београда и Историјског архива Ваљева постављену у Галерији Центра за културу и туризам.

На отварању изложбе присутнима се обратио Алан Каминг, публициста из Единбурга, који већ дуже време ради на прикупљању архивске грађе и популаризацији улоге и значаја Шкотске женске болнице у Србији током Првог светског рата.

altКаминг је пре три године, у друштву телевизијских екипа ББЦ-ја и СТВ-а, посетио места у Србији у којима су служиле медицинске сестре и лекари из Шкотске, између осталог и Младеновац где је била једна од пољских болница.

- Пре десет година дошао сам у Србију на једну фудбалску утакмицу и срећом на утакмицу нисам отишао али сам се упознао са радом докторке Инглис. Заљубио сам се у ту причу јер повезује наше нације на једна посебан начин. Пре четири године сам ушао у овај пројекат и обишао много пута Србију. Захвалио бих се свима који су ми помогли да ову причу одржавамо у животу. Ова прича је мост између две нације и надам се да ћемо се сви придружити на том мосту - рекао је Каминг.

У знак захвалности на раду који је уложио у популаризацији улоге и значаја Шкотске женске болнице у Србији и упознавање тамошње јавности са посебним везама између Шкотске и Србије током Првог светског рата, председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, доделио је Камингу јавно признање Плакета градске општине Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.