logo

Актуелности

Шта ће да се (г)ради у 2009.

Шта ће да се (г)ради у 2009.На јучерашњој седници Општинског већа усвојен је предлог овогодишњег програма уређења грађевинског земљишта у нашој општини који ће се на првој наредној седници локалног парламента наћи и пред одборницима. Они ће имати прилику да дају своје мишљење о планираним радовима у овој години, односно да ли је планирано све што нам је потребно и да ли нам је потребно све што је планирано.

За финасирање програма предвиђено је око 576,5 милиона динара с тим што је веће овај предлог програма усвојило уз додатни предлог да се из касе града Београда тражи још 60 милиона динара за "појачање" позиције уређења некатегорисаних путева. Сва је прилика да ће ово остати само лепа жеља али остаје да се види како ће Београд реаговати на овај захтев Општинског већа.

Било како било, горепоменути новци за остварење програма у 2009. години се планирају из општинског буџета (264 милиона), сопствених прихода (17,7), средства из града Београда (67,6), републичког буџета (33) и средства из додатних извора (185,2).

Генерално гледано, ако се одбије ставка од око 203,5 милиона динара за плаћање обављених радова у прошлој години, највише новца је планирано за следеће радове и пројекте.

Један од највећих пројеката на чије оконање се већ годинама чека је комасација. Планирано је да се са 90 милиона динара уради одводњавање пољопривредног земљишта и извођење радова на регулацији реке Милатовице.

За функционисање ЈП "ДИП – Младеновац" предвиђено је око 61,7 милиона динара, а за ЈКП "Младеновац" сума од 59 милиона динара. Овим новцем ће се финасирати одржавање комуналне хигијене у општини, кишне канализације и послови зимске службе.

Активности по посебним програмима из наменских средстава финасираће се са око 52,8 милиона динара. Овде је између осталог планирана санација градске депоније, стерилизација и вакцинисање паса и мачака луталица, изградња и опремање гробља, уређење пословних простора, уређење азила за псе луталице и остали послови и пројекти као што је адаптација Пленумске сале.

За већ поменуто уређење некатегорисаних путева и интервентно крпљење рупа предвиђено је 27,5 милиона динара уз захтев Општинског већа да се за овај посао од града Београда затражи још 60 милиона динара, иако је приликом гласања било мишљења да је овај захтев сувише скроман и да од престонице треба тражити најмање 200 милиона уз охрабрујућу сугестију председника општине Бранислава Јовановића да нећемо добити ни динара више од предвиђеног.

Даље, за одржавање јавне расвете планира се 23,5 милиона динара, а за плаћање струје, воде и грејања у Спортском центру 10.000.000 динара.

Да би живели у што лепшем амбијенту и уживали у зеленим површинама наше вароши планирано је 10 милиона. Највише ће отићи на изградњу ограде и стазе спомен комплекса "Деспот Стефан Лазаревић" у Црквинама, опремање јавних површина вртним програмом, наставак уређења Црквенца и почетак пројектовања, испитивања и радова на, помало заборављеној, спомен костурници на старом гробљу.

Ове године се планира завршетак идејног пројекта фабрике отпадних вода (5,65 милиона динара) и конкурисање код градских или републичких институција за средства којима ће се финасирати главни пројекат овог посла.

Од осталих послова треба још издвојити замену радиоактивних громобрана, одржвање пружних прелаза, уређење тротоара, асфалтирање паркинг површина и видео надзор града.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.