logo

Актуелности

За сада 2.680 младих добило "Прву шансу"

За сада 2.680 младих добило "Прву шансу"Министарство економије и регионалног развоја саопштило је да је у прве две недеље програма за запошљавање 10.000 младих приправника "Прва шанса", око 1.500 компанија поднело је захтеве за запошљавање 2.680 приправника. Како је прецизирано, од укупно 2.680 младих приправника, 1.428 (53%) су са средњим образовањем, 358 или (14%) са вишим бразовањем и 894 (33%) са високим образовањем.

Захтеве за запошљавање младих приправника поднеле су компаније из различитих делатности као што су финансијске и књиговодствене услуге, грађевина, туризам и угоститељство, трговина, прехрамбена индустрија, адвокатске услуге, саобраћај, ветерина, ИТ услуге, здравство и фармација, занатске и личне услуге, хемија, неметали и графичарство, консултантске услуге.

У саопштењу се подсећа да ће тај програм омогућити да 10.000 младих приправника нађе први посао у приватном сектору, на одређено време до годину дана и положи приправнички испит уз обезбеђену приправничку плату од 16.000 до 20.000 у зависности од степена стручне спреме.

Све време трајања приправничког стажа Министарство економије плаћа нето плату, као и све доприносе док послодавац плаћа само порез на доходак. Послодавац има обавезу да одржи најмање исти број запослених током периода коришћења те субвенције у односу на просечан број запослених који је имао у првом кварталу 2009. године.

За програм запошљавања приправника могу се пријавити незаполсени који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање, немају радно искуство у струци за коју се оспосабљавају, имају највише 30 година и стручну спрему од III до VII степена.

Национална служба за запошљавање позива незапослене да учествујете у програму за запошљавање приправника "Прва шанса", који су покренули Министарство економије и Национална служба за запошљавање, како би стекли практична знања која ће их учинити конкурентнијима на тржишту рада и која су неопходна за полагање стручних испита.

На сајту НСЗ се даље наводи : Ако се налазите на евиденцији Националне службе за запошљавање, за учествовање у програму за запошљавање приправника можете се пријавити у филијали НСЗ у свом месту.Ако нисте пријављени на евиденцију Националне службе за запошљавање, неопходно је да се најпре пријавите и том приликом изјасните да желите да учествујете у програму за запошљавање приправника. Национална служба за запошљавање ће, на основу података којима располаже о незапосленим лицима без радног искуства и која нису старија од 30 година (а изјаснила су се да желе да се нађу на листи), сачинити листу приправника, са подацима о приправницима који ће послодавцима бити довољни за шири избор кандидата. Листа приправника налази се на сајту НСЗ – www.nsz.sr.gov.yu , и доступна је свим корисницима услуга НСЗ.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.