logo

Актуелности

Скупштина није позориште

Скупштина није позориштеСвакодневно смо сведоци да се скупштинске говорнице на различитим нивоима власти користе као позорнице за надмудривање, уведе, приче невезане за тему и све оне ствари које загађују политички дискурс. Ни младеновачка скупштина до недавно није била имуна од бољке недостатка политичке културе, како појединих представника власти тако и опозиције.

Од увођења вишестраначја, седети на месту председавајућег скупштине у нашем локалном парламенту био је изазов који су досадашњи председници са више или мање успеха савлађивали. Међутим, неколико последњих седница протекле су у релативном миру, неки би рекли и у досади. Многи претпостављају да је то резултат ослабљене опозиције или тврдње да у нашем скупштинском парламенту чак и нема опозиције. Не улазећи у разлоге, о скупштинском животу, причали смо са Радетом Марићем, председником Скупштине градске општине Младеновац.

Марић каже да је за неке дубље утиске и анализе још увек рано, с обзиром да је до сада председавао на три седнице, али је очигледно да је рад скупштине постао далеко ефикаснји.

– Моја жеља је била да скупштина почиње од 15 часова јер већина одборника има стални радни однос и морају поштовати радно време, али постигнут је компромис да седнице почињу у 14 часова. Досадашње скупштине су завршаване без паузе, осим последње која је била, да кажем, на ивици да прође без паузе. Генерално сам задовољан сарадњом са одборницма иако сам био неколико пута на граници да интервенишем. Постоји доста ствари које се померају напред. Рецимо, извештаји о пословању јавних предузеће некада су усвајани са годину дана закашњења, а сада су стигли на време. Тако да имамо довољно времена да о сваком извештају дискутујемо – каже Марић и додаје да ће у обављању посла председавајућег омогућити сваком одборнику да искаже своје мишљење, коментар и критику, те да добије одговор.

Председника смо питали колико је задовољан радом пратећих служби које учествују у припреми седница.

– Ја сам техничко лице и волим да све буде уређено. Још увек се мало уходавамо и имам пар ситних примедби. Више волим да се користим информатичком опремом, рачунарима, да не носим хрпу папира што је јако незгодно. Трудим се да сваку тачку прочитам да бих могао на скупштини да дискусију прилагодим тачки, односно да се прича о теми, а не да правимо слободне теме. До сада је сарадња била на задовољавајућем нивоу мада има појединости које су наслеђе прошлог времена. Увек ме изненаде неке ствари које би требало да иду по аутоматизму али се тако не раде. Пре неки дан смо причали о томе како се заводи и прослеђује пошта која треба да прође кроз скупштинску службу и да ме позову ако је нешто хитно или да оставе код мене на столу. Надам се да људи моје примедбе добронамерно схватају јер немам никаквих задњих намера. Међутим, уколико после неколико опомена не реагују тражићемо неке друге начине да дођемо до резултата – каже Марић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.