logo

Актуелности

Бранислав Јовановић : Годину дана после


После годину дана вршења власти, Бранислав Јовановић, председник градске општине Младеновац, сумирајући резултате данас је подвукао црту. Када се све сабере и одузме, испод црте налази се данашња Јовановићева изјава којом је и започео обраћање новинарима – "Лично, нисам задовољан"

Он је рекао да није урађено оно што је у јулу 2008. као новоизабрани председник замислио, односно да је доста ствари покренуто али није завршено.

– Било би мало глупо да као изговор користим светску кризу, али проблема постоји. Најпре, жао ми је што улица "Моме Стевановића" није настављена. Постоји одобрење, извођач радова али постоји и проблем са нашим Општинским судом који траје већ годину дана. Суд је донео привремену меру да се обуставе радови, док смо ми дали предлог да положимо новчану гаранцију како би наставили радове на овој изузетно важној саобраћајници за Младеновац, али то није имало ефекта. Тек око 15. јула се очекује судска одлука на нашу жалбу и ја се искрено надам да ће нам се дозволити да наставимо радове. Скоро годину дана ми стојим због једне глупости – каже Јовановић.

Друга "љута рана" председника је зелени пијац . Када је августа прошле године коначно усвојен План уређења, убрзо се очиквао и почетак радова. Међутим, још од предлога уређења "Караматићевог дворишта", показало се да ова општина дефинтивно нема среће са Грађевинском дирекцијом Србије. Иако је са овом државном кућом потписано писмо о намерама од свега неће бити ништа. Што не значи да се пијац неће радити.

– Посао мора да се уради. ЈП "Пијаце Младеновац" ће бити инвеститор изградње целог објекта. Посао иде много брже него кад смо зависили од њих, а половина септембра је рок за почетак радова. Најпре ће се урадити саобраћајница кроз пијацу, а затим и сами планирани објекти затворене савремене пијаце – најавио је Јовановић.

Он је изразио жаљење што изградња хипермаркета на улазу у Младеновац касни, али да су инвеститори због целокупне економске ситуације у проблему што је и разумљиво обзиром да се ради о инвестицији у објекат од близу 50.000 квадрата. Међутим, прекјуче је урађена геомеханика, односно испитивање носивости тла, што је по Јовановићу знак да се приводи крају пројектна документација. Он је рекао су му током недавних разговора са инвеститорима из Хрватске речено да ће се посао одрадити до краја.

Ова година је почела затварањем кланице "Дамјановић" и отпуштањем радника из "Прогреса". Близу 700 људи се нашло на улици. Остатак младеновачке привреде (ако нешто такво још увек постоји), је у назавидној ситуацији. Битка на отвореном тржишту није нешто где општина може да помогне било коме, али незапосленост је свакако ствар од које нико савестан не може да окрене главу. Јовановић каже да је покушано много тога да се промени, међутим тешко иде.

– Целокупна економска ситуација у земљи кочи и наш град. Ми ћемо сигурно направити нашу индустријску зону и понудити људима да дођу и почну производњу. Има заинтересованих, има обећања, али све то доста слабо и споро иде јер је капитал по природи "плашљив" – каже председник и додаје да је нажалост стало и планирано уређење Марковачког језера.

Реорганизација јавних предузећа је нешто о чему се дуго прича. Током протеклих годину дана на овом плану није се кренуло са мртве тачке. Лечење од "зависности" од општине и стварање предузећа која ће доности профит, Јовановић је најавио у свом првом говору по избору на место председника када је напомену да општина треба да постане фирма која ће да зарађује новац. Као бомбу која откуцава секунде пред експлозију, председник је поменуо ЈКП "Младеновац".

– Више немамо додатних послова због измене статута. Грађевинске машине стоје, не зарађују ни динар и када тога нема цела фирма улази у кризу. Дакле, мора се извршити њихова реорганизација и подела. Да водовод и канализација "оду" за Београд.

Осврнувши се и на статутарне промене Јовановић је нагласио да је доста надлежности пребачено Београду.

– Више пута сам рекао градоначелнику Ђиласу да нешто не иде како треба. Да људи који су у његом окружењу једно причају њему, а друго раде на терену. Прошло је пола године, а фамозно "уходавање" још увек траје. Класичан пример је да београдска "Дирекција за путеве" крпи улице по Младеновцу. Они су дошли пре неки дан у Бељевац, а да ја као председник општине и наш "ДИП" нико није обавестио, односно ни кад долазе нити шта ће да раде. То је немарност, јер координација мора да буде много боља. Они су из једног живота у "кругу двојке" решили да воде рачуна и о селима и то им прави проблем. Ја то могу да разумем и остајем при уверењу да Младеновац мора да буде и остане београдска градске општине и зато само и подржао Статут. Значи, само треба цела прича да заживи, јер ако семафор не ради по недељу дана, а нико из Београда не долази онда морамо ми да га оправимо – напомиње Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.