logo

Актуелности

Изложба славских колача у Влашкој

alt

У организацији Удружења "Од предака за будућност", под покровитељством градске општине Младеновац, у Дому културе у Влашкој одржана је четврта манифестација "€žИзложба славских колача". На изложби су се представили појединци и удружења са својим рукотворинама, храном и пићем, у духу традиције и обичаја нашег народа.

Присутне је поздравио председник градске општине Младеновац, Владан Глишић.

"Поштовани домаћини, уважени организатори, драги гости,
вала вам на лепом дочеку и труду који сте уложили у организацију ове манифестације, која се традиционално одржава већ четврти пут у нашој општини и месној заједници Влашка.
Славски колач, као најдубљи део наше културне традиције, је тема сталне инспирације руку које га праве. У данашњем савременом темпу живота, те руке које га стварају и украшавају нису само руке наших жена, већ је све више и пекара који га производе по свим нашим православним обичајима.
Желим да нагласим да изложба славских колача, а којој сваке године са задовољством присуствујем, представља јединствено и аутентично умеће наших жена, које своју инспирацију за украшавање славских колача налазе, не само у вери и традицији нашег народа, већ и у непосредном окружењу и природи.
Наш српски домаћин, где год да живи, славећи своју крсну славу не само да одаје поштовање свом породичном свецу, већ се сећа и својих предака од којих је наследио традицију. А славски колач, као симбол наше вере и породице, окупља нас око славске трпезе у породичном миру и радости.
Општина Младеновац последњих година посебну пажњу посвећује и са радошћу помаже одржавање манифестација које за циљ имају очување и промоцију културних вредности и традиције нашег народа и нашег краја. На тај начин, име нашег града и наших села се прочуло и далеко ван граница наше земље.
Честитам организаторима на идеји и жељи да сачувају овај део српске традиције и да је пренесу млађим нараштајима. Честитам и свим добитницима награда за најлепше украшене славске колаче", рекао је Глишић.

У културно-уметничком програму учествовали су ученици ОШ "Бора Лазић" и КУД "Шумадија"из Влашке, као и гости из Сврљига. На крају програма, власницима најлепших славских колача додељене су награде.

altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.