logo

Актуелности

Скупштина подржала кандидате за јавна признања


Скупштина подржала кандидате за јавна признања На данашњој 10. редовној седници СГО Младеновац, одборници су усвојили свих пет предложених тачака. Гласовима 38 одборника подржана је и усвојена листа кандидата за јавна признања општине Младеновац који је сачинила надлежна Комисија. Тако ће се на свечаној седници Скупштине градске општине Младеновац, поводом 2. августа Дана општине, доделити сва три јавна признања : Грб општине, Мали грб и Повеља општине Младеновац.

1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ДОДЕЛИ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ − Председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, представио је кандидате за јавна признања. Грб општине се додељује Проф. др Александру Милошевићу, спец. интернисти кардиологу у пензији ; Мали грб општине Младеновац додељује се Михаилу Максимовићу, глумцу и Повеља општине Младеновац додељује се Друштву за помоћ особама ометеним у развоју "Делфин" и Ученицима осмог разреда ОШ "Свети Сава".

2. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ОДРЕЂИВАЊУ МАТИЧНИХ ПОДРУЧЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Члан Општинског већа за управу и образовање, Драгана Лукач, образлажући предлог одлуке истакла је да се овим на најпрактичнији и најефикаснији начин уређује посао вођења матичних књига. Она је додала да се одлуком формирају 18 матичних подручја.

− Махом се она поклапају са седиштима садашњих месних канцеларија којих има 13, с тим што је за пет матичних подручја седиште у самом граду Младеновцу. Ово је битно да нагласим због евентуалних спекулација и коментара, односно ово значи да неће бити отваране нове месне канцеларије и да се број запослених лица на тим пословима неће увећавати − рекла је Лукачева.

3. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ И ДОПУНИ ОДЛУКЕ О ОСНИВАЊУ ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ, СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ, УРБАНИЗАМ И ИЗГРАДЊУ МЛАДЕНОВЦА

4. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ СТАТУТА ЈП ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ, СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ, УРБАНИЗАМ И ИЗГРАДЊУ "ДИП МЛАДНЕОВАЦ"

5. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА ИЗРАДУ ПРОГРАМА РАЗВОЈА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДНЕОВАЦ − У образложењу предлога који су поднели Председници Одборничких група "Младеновац - За европску Србију" , "Савез за препород Младеновца" и Јединствена Србија наводи се, између осталог, да Одсуство стратешког планирања за последицу може имати стихијски развој заснован на постојећем стању у друштву, који није примерен реалним потребама и могућностима наше општине. Затим се наводи да морамо имати визију о будућности наше општине, а да визију морамо преточити у циљеве итд. Предложени састав Комисије која треба да одради овај посао је Радомир Јовичић, председник ; Данијел Пантић, заменик председника и као чланови Милош Стојановић, Лазар Петровић и Зоран Милетић.

Дискусија о овој тачки се водила на линији − "Нико нија за и нико није против". Опозициони одборници су критиковали састав Комисије тврдећи да је страначка, а не стручна, те да је у састав исте требало укључити све одборничке групе.

Својом беседом председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, нас је на тренутак вратио у стара добра времена Јосипа Броза, Јованке Броз и Станета Доланца.

− Друг Тито је умро одавно и можемо само са сетом да се сећамо тих дана. Мислим да су се размишљања мало помешала у главама појединаца и оно што је било више не може да се врати. Истина је једна једина и гласи, по мени, овако. Ова Скупштина се изјаснила да подржава Статут Београда. Стратегија развоја града Београда има једну ману. Та мана гласи да мора да се усагласи са општинским Статутом и да наш развој треба да буде у оквиру града Београда. Другог начина нема, да би се ово променило мора да се промени статут или да се не придржавамо истог.

Ја ову Комисију схватам као жељу потписаних одборничких група да нешто покушају да ураде, али жеља је једно, а начин рада друго. Стратегију развоја за коју ћу се ја залагати радиће стручна лица која су много квалификованија од свих нас који седимо овде, а ми можемо само да им дамо подршку и гурамо их да раде. Коалиција ДСС - НС није узела учешће у овоме јер није подржала усвајање статута. Ја, лично сам био за статут јер мислим да Младеновац мора да се развија у саставу Београда.

Људи који су овде предложени су чланови Општинског већа − Зоран Милетић, седи сваки дан у згради општине и нико му никада није бранио да покрене било какву причу, јер се овде како предлагач каже - тражи подршка политичког руководства општине. Искрено мислим да предлагач није мислио ништа лоше, али начин рада је један једини. Ми смо део власти као коалиција и сада испада да ми нећемо да радимо на развоју општине, а ви хоћете. Очигледно се ради о различитом мишљењу, а оно што хоћете и ми и ви је исто, а то је да се проблем решавају − рекао је Јовановић.

Председнику општине је реплицирао један од предлагача оснивања Комисије, Радомир Јовичић, председник одборничке групе "Младеновац - За европску Србију".

− Мени је жао што чујем оволико речи које значе отпор оваквој иницијативи. Изузећу речи председника општине који је рекао да подржава иницијативу али му начин не одговара. Очигледно неки нису прочитали образложење јер овде пише програм, а не стратегија што су две различите ствари. Нико нема намеру да иде са овом иницијативом ван оквира статута Општине и Града. Имамо за циљ само једну ствар, да се све активности на развоју општине, којих је било и у Општинском већу, допуне са још више активности. Општинско веће није довољно паметно да реши све проблеме којих има доста. Ова група људи је предложена као иницијативна група. Та група није стручна да решава проблеме судства, привреде, здравства нити има амбиција да решава све те проблеме. Идеја је да ова иницијативна група активира друге групе које би се бавиле овим сегментима живота као и све грађане Младеновац који својом памећу и искуством могу да помогну − рекао је Јовичић.

Председник Скупштине општине Младеновац, Радета Марић, рекао је да у саставу Комисије нису председници одборничких група, како је то изнето, и додао :

− Друга ствар је да ова Комисија нема надлежност да било шта некоме нареди. Није ми јасно зашто немамо сагласност свих коалиционих партнера. Ова Комисија никоме не тражи паре, ништа не тражи, ништа не може да нареди и овим само можемо нешто добити. Мислим да ово треба да усвојим јер је ово позитиван помак у општој причи. Нашло се пет људи добре воље који желе да покушају нешто да ураде, поготово што је то у нашем статуту обавеза и део који треба да радимо − закључио је расправу Марић.

За предлог је гласало 28 одборника, против је било 19, док уздржаних није било.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.