logo

Актуелности

Додељена јавна признања општине Младеновац


На свечаној седници Скупштине градске општине Младеновац одржаној 2. августа поводом Дана општине Младеновац, председник општине Бранислав Јовановић, уручио је признања овогодишњим добитницима. Уз присуство одборника СГО Младеновац и гостију, седницу је поздравним говором отворио Радета Марић , председник општинске Скупштине.

− Поштоване даме и господо, велико ми је задовољство да вас испред Скупштине општине поздравим на 116 рођендан нашег Младеновца. Ово су прилике када не говоримо о лошим стварима већ само о лепим. Било би лепо да ових првих и нема, него нажалост није тако. Да би свели на што мањи број ружних и лоших ствари, неопходно је да сви удружимо позитивну енергију коју имамо и да заједнички радимо на том плану. Да идемо у боље сутра. Жеља ми је да наша општина буде пријатан дом у којем ће и наша деца рађати своју децу, њихова деца рађати своју децу и тако ићи у будућност. За почетак, желим свима нама да 117 рођендан дочекамо срећнији и задовољнији. У то име Живели ! − рекао је Марић.

Присутне је затим поздравио и председник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић .

− Драги моји Младеновчани, цењени пријатељи и гости. Нисам имао више од пет година, али сећам се те слике као да је јуче било. У мом крају био је само један телевизор и лети се цео комшилук окупљао у једном старом дворишту да гледа преносе утакмица и дружи до касно у ноћ. Комшије су тада заједно зидале куће, заједно су се радовали рођенданима и жалили за умрлима. Људи су помагали једни другима. Сви смо тада били у једном дворишту. Драги суграђани, желим да се данас сви поново окупимо у једном дворишту. Младеновац је наше двориште.

Прошли век је мењао наш град. Младеновац је рушен и зидан, на месту каљавих њива и утрина ницале су зграде, улице и фабрике. Људи су одавде одлазили и враћали се.

Где смо сада ? Да ли ви сте задовољни и срећни ? Ја нисам. Нисам, јер сваки дан виђам људе, понижене и сломљене. Људе без посла, без наде а најтеже ми је када не могу да им помогнем и када не знам шта да им кажем.

Индустријска епоха ове вароши је завршена на тужан начин. Донела нам је много, али нам је узела скоро све. Нећу данас никога да кривим за грешке јер грешке и сам правим. Хоћу да се окренем ономе што имамо, а остало нам је оно што је увек било ту и што никада не може да нестане. Живимо на раскрсници путева и пруга које наш град повезују са Србијом, а Србију са Европом. Имамо изворе воде, чисту природу, здраве њиве. Имамо оно што многи немају, оно што им треба и оно што се плаћа без питања за цену. То је наша шанса, али, чекања више нема. Назад више не постоји, јер иза нас нема ничега. Ја сам одавно заборавиo шта значи реч Назад. Зато данас позивам све да из нашег дворишта заједно гурамо напред. Улазимо у трку која је дугачка, некада сте иза, некад испред али одустајања нема. Више нема шта да се чека, јер данас јаки не побеђују слабе већ брзи споре и неодлучне.

Драги Младеновчани тражим и од вас да се мењате. Тражим од вас да побеђујете. За људе које сте бирали, људе које плаћате, а који не знају и неће да раде имам само једну поруку − или сте, господо, део решења или део проблема, а за сваки проблем, верујте ми, постоји решење.Овај град, села и ови људи на улицама заслужују безбедан и нормалан живот. Ови људи заслужују да им се врати изгубљено достојанство. Данас вам кажем − Тако ће и бити. Хвала − рекао је Јовановић.

Јовановић је затим уручио јавна признања овогодишњим добитницима који су у претходној години и годинама својим делима афирмисали нашу општину. Најпре је додељена ПОВЕЉА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ (СПОРТ) − Ученици осмог разреда ОШ "Свети Сава" . Осмаци из "Светог Саве" су у завршеној школској години на одбојкашком такмичењу у Ваљеву 10. и 11. марта, у конкуренцији 2.875 школа, освојили прво место и постали прваци Републике Србије. Овај и остали резултати плод су догогодишњег напорног рада ученика и наставника ове школе.

Професор и тренер, Милан Фајдига, поздравио је скуп и рекао.

− Захвалио бих се у име наше школе и ових момка овде, свим људима из Скупштине општине Младновац који су препознали рад са овом децом. Посебно бих се захвалио целој генерацији `94 годишта која је изузетно добра, сем у спорта и у осталим облаастима, географији, хемији и осталим наукама – рекао је Фајдига.

ПОВЕЉА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ (СОЦИЈАЛНА И ДЕЧИЈЕ ЗАШТИТА) − Друштво за помоћ особама метеним у развоју "Делфин" . Друштво је хуманитарна, нестраначка и невладина организација основана 2002. године која као удружење грађана окупља особе ометене у развоју, чланове њихових породица, стручњаке и људе добре воље спремне да помогну у заштити и уанпређењу права права особа ометених у развоју. Друшто је значајно допринело едукацији шире друштвене средине о проблемима својих чланова, а све зарад бржег укључења особа ометених у развоку у свакодневни живот.

− У том нашем дворишту Младеновац, у дворишту где се налази наше удружење, врата су вам увек отворена. Дођите да видите како радимо и дружимо се. Све је почело 2000. године у једној учионици ОШ "Свети Сава" и уз помоћ једног човека којег више нема. То је био Драган Грчић који је имао слуха да нас тамо прими. Такође, господин Синиша Јовановић, имао је велико срце и издејствовао нам просторије где смо били до прошле године. Све то је заправо почело захваљујући једном дечаку, Николи Јовановићу, чија је мама имала велику снагу и сву ову нашу децу извуче из мрака. Тог дечка такође нема али ту су они негде међу нама. Свима који су данас овде се захваљујем на новом простору у којем се налазимо − рекла је Оливера Марковић, председница Управног одбора друштва.

МАЛИ ГРБ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Михаило Максимовић , глумац . Максимовић је рођен 1985. године, основну школу је завршио у Ковачевцу, а Гимназију у Младеновцу. Факултет драмских уметности у Београду завршио је 2008. године са највишом оценом. У школи глуме "Деспот Стефан Лазаревић" је од оснивања 2003. и то прво као глумац аматер, а затим и као предавач и редитељ. Ове године је освојио "Златну колајну" на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, у конкуренцији 18 земаља.

− Пре свега захваљујем се госпођи Јасмини Чабрило која је била уз мене, ево већ пета година, и која сарађује са мном и данас. Желео бих да апелујем на све људе који желе да се упусте у позориште. Кажу да је раније, пре него сам се родио, овде била негована позоришна публика и било је позориште. Тога је све мање како је одрастам, а жело бих да тога буде све више − рекао је Максимовић.

ГРБ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Проф. др Александар Милошевић , спец. интерниста кардиолог у пензији . Доктор Милошевић рођен је 1932. године у Младеновцу, где је и започео каријеру лекара. Као начелник специјалистичке службе и интерног одељења болнице у Младеновцу, 1972. године реорганизовао је Болницу за оболеле од туберкулозе у Болницу за интерне болести. Од 1975. године ради на Војно - медицинској академији у Београду, где сарађује са најпознатијим кардиолозима у земљи. Докторирао је 1985. и аутор је више од 200 научних и стручних радова, штампаних у земљи и иностранству. У периоду 1991 - 96 био је председник Удружења кардиолога Југославије и члан је Европског форума за превенцију дисхемичне болести срца, као и Европског борда за специјализацију из кардиологије. Добитник је вискоког признања Српског лекарског друштва "Чувар традиције" које се сваке године додељује само једном лекару у Србији.

− Драги моји Младеновчани, ја сам добио безброј награда али чини ми се да сам највише узбуђен што добијам ову награду. Као први Младеновчанин ја сам се после студија вратио у своју средину и свој град и почео да радим као лекар. Где год сам био, у земљи и иностранству, као и на ВМА где смо лечили Тита и остале руководиоце и министре увек сам се представљао као доктор Аца Милошевић из Младеновца. Они кажу професоре, молим вас какав Младеновац, ви сте из Београда. Не, не, кажем то је општине београдска Младеновац. Тако да сам имао прилике и да сретнем по целом свету наше Младеновчане који су ме замолили ме да вас све поздравим − нагласио је видно узбуђен др Милошевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.