logo

Актуелности

Делегација СКГО посетила Младеновац. Представљена два значајна пројекта за општину Младеновац и становнике у ромским насељима

 

Делегација Сталне конференције градова и општина, предвођена саветником за урбанизам Игором Мишчевићем, посетила је општину Младеновац где је одржан састанак са председником Владаном Глишићем и чланицом Већа Сузаном Васић.

Разговарало се о два веома значајна пројекта чију ће реализацију помоћи Стална конференција градова и општина и намењена су грађанима ромске националне припадности.

Први се односи на пружање подршке легализацији стамбених јединица, изради урбанистичких планова и техничке документације за подстандардна ромска насеља, а други на израду пројектно – техничке документације за изградњу водоводне мреже у Месној заједници Сенаја.

"Права група активности које спроводимо у општини Младеновац везана је за озакоњење породично стамених објеката у подстандарним ромским насељима. Жеља нам је да тамо где су највећи проблеми, а то су имовинско правни односи, помогнемо на терену у складу са реалним потребама које смо констатовали. У наредном периоду, кроз отварање канцеларије у општини Младеновац за подршку у решавању имовинско правних питања за ромску заједницу, покушамо да тај процес максимално убрзамо"€œ, рекао је Мишчевић.

Израдом пројектно - техничке документације за изградњу водоводне мреже у Сенаји, а затим и реализацијом ове инвестиције, решиће се дугогодишњи проблем становника ове месне заједнице у којој од 405 мештана, има око 170 припадника ромске националности.

Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац, подсетио је на досадашњу успешну сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина на реализацији неколико важних пројеката из домена социјалне заштите.

"У претходне четири године имали смо квалитетну сарадњу са СКГО кроз подршку на пројектима, међу којима су радно ангажовање геронтодомаћица, затим за рад Мобилног тима за инкузију Рома. Захваљујући чланици Већа, Сузани Васић, и њеној великој посвећености успели смо да добијемо и ова два пројекта, веома значајна за Младеновац"€œ, рекао је Глишић.

Сузана Васић, чланица Већа, захвалила се представницима Сталне конференције градова и општина на сарадњи и подршци и додала да ће се реализацијом ових пројеката решити дугогодишњи проблеми везани за легализацију стамбених објеката у подстандарним ромским насељима и водовода у Сенаји.

Након састанка, делегације Градске општине Младеновац и Сталне конференције градова и општина посетили су мештане Сенаје и том приликом разговарали о планираним активностима предвиђеним пројектом, као и становнике ромске националности у Месној заједници Драпшин којима су поделили Водич о озакоњењу објеката.

Ова два пројекта реализују се у оквиру Програма "Подршка ЕУ инклузији Рома - Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома"€œ који финансира Европска унија из средстава ИПА II 2016., а спроводи Стална конференција градова и оштина.

Skgo3
Skgo4
Skgo5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.