logo

Актуелности

Епископ шумадијски Јован посетио Младеновац

Епископ шумадијски Јован посетио МладеновацЊегово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован посетио је јуче општину Младеновац. Након пријема код председника општине, Бранислава Јовановића, Епископ је освештао младеновачки вртић "Сунце" у насељу "Драпшин" где су му запослени и малишани приредили срдачан дочек и пригодну изложбу и представу посвећену Светом Сави.

Епископа шумадијског Јована у друштву Драгољуба Ракић, архијерејског намесника младеновачког и ђакона Небојше Јаковљевића, угостили су председник и заменик председника општине Младеновац, председник Скупштине, помоћници председника чланови Општинског већа. Након неформалног разговора о приликама у Младеновцу али и у Србији, Бранислав Јовановић је поклонио Епископу шумадијском слику, детаљ са фреске рођења свете Богородице.

Епископ се захвалио на топлом и срдачном пријему, а у краћем разговору интересовао се за прилике у Младеновцу, нарочито за број новорођенчади. Он је рекао да, на жалост, у шумадијској епархији увек има од 7 до 12.000 више сахрана него крштења.

− Како се ви борите у овој ситуацији − питао је Епископ.

− Има доста проблема, никада није било као прошле године, али некако смо прегурали па идемо даље. Колико толико смо урадили, на нивоу општине, много смо урадили, много и нисмо урадили у односу на оно што је планирано. Надамо се да ћемо за простало време трајања овог мандата урадити бар оно што смо обећали људима. Воља постоји, жеља постоји, обавеза са људима који су нас изабрали постоји − рекао је Јовановић.

Оштром оку Јовановом није промакла није промакло ни стање у младеновачкој градској цркви која ове године слави 100. година постојања.

− Заиста, ја морам да кажем да је црква у Младеновцу у најлошијем стању од свих храмова у шумадијској епархији. Да онако ружно изгледа и споља и изнутра, а у центру града. Верујте то је најлошија црква у епархији. Зато бих вас ја молимо да видимо заједничким снагама да за јубилеј нешто урадимо. Знате, онај малтер горе је неко малтерисао са оним жутим песком па то тако ружно изгледа. Мора се изменити и грејање, да се уведе подно јер оно је сада грејање са оним шипкама. Храмови су високи и ништа не значи ако имате радијаторе јер висина вуче топлоту. Ја бих заиста молио ако можете да помогнете − рекао је Јован.

− Ја припадам Рајковцу, Рајковац има лепу цркву, а што се тиче младеновачке цркве ми смо се договорили да направимо један одбор, пројекта је урађен, и да дефинишемо средства која су потребна па постоје различити нивои са којих се може добити новац. Јер ипак то је и градска црква и мора служити за пример − рече Јовановић.

− Јесте, јесте лепа црква у Рајковцу. Ту је баш било лепо и освећење. Донесите те пројекте у Крагујевац па да видимо. Па, онда би то требало да се уради у неко присојно време да буде готово за прославу. Да ли ће те ви то моћи да урадите ове године ?

− Да кренемо, направимо финансијску конструкцију, па ћемо даље лако − рекао је Јовановић.

Иначе, пре седам године када је постављен за Епископа шумадијског, господин Јован је дуго служио у Америци. Како каже направио је доста православних богомоља, а неостварена жеља му је остала изградња цркве у Лас Вегасу.

− Знате у Лас Вегасу живи више Срба него у целој Калифорнији. Нажалост људи који живе тамо немају времена за цркву јер раде углавном по хотелим и дан и ноћ. Лас Вегас је само ноћу леп, а дању да га Бог сачува. Тамо се тешко добија дозвола за изградњу, јер ако комшија каже ваш крст ми заклања брдо нема градње. Кад се тамо прави црква прво су ме питали колико може да стане људи, ако кажем 500, онда ме питају да видимо да ли имате плац за 500 паркинг места. Колико људи толико паркинг места, другачије не може. Има доста ствари које тамо феноменално функционишу али никог не бих послао да живи у Америци али бих их посало да бораве бар годину дана, а то се односи и на моје свештенике јер тамо смо морали да радимо и по 18 сати.

Након пријема у кабинету председника, Епископ је отишао у вртић "Сунце" где је освештао ову установу. Церемонију освећења пратио је хор КУД - а "Влашка". Приређена је изложба старих предмета, а деца ове установе извела су приредбу посвећену Светом Сави. Освећењу вртића присутвовала је и Љиљана Јовчић, градска секретарка за дечју заштиту. Она је рекла да стварање није само грађење вртића, већ и учење традиције, васпитање и образовање деце коју учимо љубављу и која љубављу уче старије.

Епископ шумадијски господин Јован рекао је да сваки прави родитељ жели да му дете буде боље него што је он, а да деца већ у вртићу имају примера да се поуче из богате културе нашег народа.

− Ова деца могу још сада да схватају да ми као народ нисмо репа без корена и да нисмо балканци у оном смислу да смо дивљаци. Српски народ није дивљачки народ, наш народ је борбен за очување поштења и доброте. Српски народ је изнедрио оно што нису изнедрили многи европски народи. Европа је била Србија по својој култури. Док је српски владар знао да чита и пише европски владари се нису могли тиме похвалити. Не говорим ово да бих било кога понижавао већ да кажем да смо заиста зрео народ − рекао је Епископ Јован.

Новинаре су интерeсовали утисци Епископа шумадијског поводом и после избора српског патријарха.

− Избор је заиста поротекао у духу цркве, љубави, мира и слоге. Све оно што су медији говорили да ће бити ово или оно, да постоји подела међу Епископима и овог пута тврдим да нема подела у епископату Српске православне цркве. Има различитих мишљења, али подела нема и то је показао овај избор који је протекао у братској слози. Зато је нови патријарх Иринеј прави чивек, али није он анђео сада и ми треба да му помогнемо као епископат, и народ и верници да га подстичемо на добро. Уверен сам да ће он све од себе дати да води српску цркву као и његови претходници. Апсолутно очекујем да ће све владике доћи на устоличење патријарха, као што су сви били и на избору. Просто је несхватљиво да неки Епископ не дође осим у случају болести.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.