logo

Актуелности

Скуп поводом сећања на Сању Илића

 

Поводом сећања на нашег прослављеног уметника и композитора Сање Илића, у Свечаној сали „Др. Елси Инглис“ одржан је скуп којем је, поред сина Андреја и брата Драгана Илића, присуствовала Сањина родбина, пријатељи и представници општине Младеновац.

Обративши се присутнима, од Сање су се опростили, у име породице брат Драган, као и историчар уметности проф.др. Јасмина Ћирић, која је говорила о значају уметничког дела Сање Илића за српску културу.

У име Градске општине Младеновац обратио се председник општине Владан Глишић.

„У овим тренуцима, када је свеприсутан бол због губитка прослављеног уметника, Сање Илића и када навиру сећања на све што је пружио српској и свеколикој светској музичкој сцени, остаје ми да изразим дубоко саучешће породици нашега Сање и да поручим да његова личност и дело које је ценио читав свет остаје свима нама као део културних достигнућа једног човека и читавог српског народа.

Изнененада је отишао у вечност, али све оно што је чинио за живота у музичком стваралаштву, било је плански, етички и естетски осмишљено до граница перфекционизма, а сама његова музика није познавала границе. Припадала је читавој васељени, била је инспирација и узор многим уметницима.

Наш суграђанин по пореклу и по избору места у којем ће често боравити и у којем ће налазити духовни мир и нову инспирацију, истакнути Младеновчанин Сања Илић, давно је постао део младеновачког друштвеног миљеа.

Из нашег краја, одлазио је у далеке углове света, у најпознатије концертне дворане и пред највеће светске лидере, којима је преносио музичку традицију из једне мале балканске земље. При том, увек са великом дозом родољубља истицао је своје српско порекло, величао свој Београд и Младеновац, који су не само дом, већ и надахнуће за нова музичка остварења, за нова чињења да Космај са свим његовим природним лепотама и културно-историјским споменицима постане "Космајска света гора" као место новог ходочашћа.

Никада нећемо заборавити концерт који је са својом Балкаником подарио Младеновцу 2019. године, а композиција под називом "Свита деспота Стефана Лазаревића", коју је специјално компоновао поводом откривања Споменика деспоту Стефану Лазаревићу у Градском парку, остаје као трајан допринос познавању и разумевању времена и културе средњег века.

Сарађивали смо и дружили се са Сањом и пре ових догађаја, а и после њих.

Јер, ми смо један народ, поникао са ових младеновачких простора, из ових наших крајева са аутохтоним начином живота и размишљања. Зато смо и били тако блиски, дружили се, сарађивали и разумели једни друге.

Сви наши будући планови за сарадњу, у којој је Сања увек имао оригиналне и иновативне идеје, остају нама његовим суграђанима, да их помно пратимо и даље остварујемо.

Са сазнањем да се речима не може обухватити величина његове личности и огромна уметничка заоставштина остаје нам да сва његова непроцењива дела чувамо од заборава.

Почивај у миру драги наш Сања”, рекао је Глишић.

Младеновчани су јуче били у прилици и да се упишу у књигу жалости, која је била отворена поводом смрти Сање Илића.

Komemoracija1
Komemoracija2
Komemoracija3
Komemoracija4
Komemoracija5
Komemoracija6
Komemoracija7
Komemoracija8
Komemoracija9

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.