logo

Актуелности

Град Београд представио пројекат "БЕОТАБЛЕТ" - припрема деце за дигитализацију

 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је у Сава центру директорима београдских основних школа представио пројекат „Беотаблет”, у оквиру кога ће сви ученици од трећег до шестог разреда добити таблете. Ученици првог и другог разреда добиће четири уџбеника из следећих предмета: Матерњи језик, Математика, Свет око нас и Страни језик, док ће наставници и учитељи који су ангажовани у настави од трећег до шестог разреда добити лаптопове.

Презентацији су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, као и председници општина.

Весић је рекао да је вредност таблета око 5,5 милиона евра, те да ће Град Београд „Телекому” исплатити тај новац у року од три године.

– Град Београд ће купити 67.592 таблета произвођача „Леново”, који тежи 305 грама и сваки је осигуран три године. Родитељи неће ништа платити ако дете разбије таблет или ако буде украден. Таблети су закључани од 22 до 6 сати и на њима ће моћи да се користе само сајтови који су на белој листи Министарства просвете. Сваки таблет има картицу са бесплатним интернетом, тако да ће деца без обзира на то да ли имају кућни интернет моћи да их користе. Обезбеђујемо и дигиталне уџбенике за децу од трећег до шестог разреда и купујемо штампане уџбенике, односно уџбенике за матерњи језик, математику, свет око нас и страни језик за децу првог и другог разреда. То је око 5.900 динара по детету. На овај начин обухватамо више од 103.000 деце – појаснио је Весић.

Према његовим речима, Град Београд купује и 6.752 лаптопа за наставнике и учитеље.

– Свака школа и сваки учитељ, учитељица, наставник и наставница добијају нови лаптоп од Града. Они такође имају интернет и тако могу да користе дигиталне уџбенике јер улажемо у оне људе који уче децу, што је веома важно – казао је Весић.

Како је истакао, следеће године ћемо поново за трећи разред купити таблете јер је циљ да сва деца од првог до осмог разреда имају таблете, а да први и други разреди, на предлог министра просвете, имају основне уџбенике.

– Ово немају многи главни градови у Европској унији, као ни много развијенији градови од Београда и развијеније земље од Србије. Новац који улажемо на овај начин уложен је најпаметније, у децу. Наставићемо то да радимо јер је то велика ствар за образовање. То није бачен новац, већ је начин да припремимо децу, јер у 21. веку не могу да живе без дигитализације – нагласио је Весић.

Захвалио је министру Ружићу јер је, како је рекао, ово велики, пионирски посао у који је тешко ући за неколико месеци, а да није било подршке Министарства просвете, све ово сами не би могло да се спроведе.

Министар Ружић је захвалио Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу који је, како је навео, изашао са овом иницијативом.

– Иницијатива је наишла на подршку у министарству и наслања се на важна, референтна документа, пре свега на Стратегију образовања и васпитања до 2030. године, а тиче се дигиталне трансформације већег обухвата деце. Након консултација са референтним, стручним људима у министарству, Град је прихватио идеју да се за први и други разред обезбеди основни пакет уџбеника, а од трећег до шестог дигитални уџбеници. Сваког дана показујемо колико у том смислу напредујемо и тежимо томе да имамо што већи обухват деце у Србији са традиционалним или дигиталним уџбеницима – закључио је Ружић.

Извор: Беоинфо

Beotablet1
Beotablet2
Beotablet3
Beotablet4
Beotablet5
Beotablet6

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.