logo

Актуелности

Промене у стипендирању младеновачких студената

Промене у стипендирању младеновачких студената Одлука о додељивању општинских стипендија претходних година више пута је мењана и допуњaвана, пре свега како би се прилагодила самим студентима. На данашњој ванредној седници Општинског већа дато је позитивно мишљење на најновије измене ове одлуке. Уколико Скупштина усвоји предложене измене и допуне младеновачки академци ће за стипендије за наредну школску годину конкурисати по новим критеријумима.

Предлог нове одлуке умногоме је промењен у односу на прошле године. Најпре, према новом предлогу општине ће стипендирати 54 студента . Нови критеријум приликом доделе стипендија биће ефиксаност студирања , а још једна значајна новина је и увођење стипендија за студенте из материјално угрожених породица .

Милан Ђорђевић, члан Општинског већа, објаснио нам је шта заправо нове промене значе за саме студенте.

– Према новом предлогу одлуке општине ће стипендирати 54 студента, што је са почетних десет од пре неколико година велики помак. Пре свега, промењени су услови конкурса у смислу убацивање још једног критеријума, а то је ефикасност студирања . Ово конкретно значи да се свака година бодује засебно јер је став да студенти који су на вишим годинама теже могу долазе до високог просека. Сматрамо да само просек као услов не даје најреалнију слику, те смо то употпунили са посебним бодовањем сваке године студирања.

Новина које до сада није била је увођење економског момента на тај начин што и даље финасирамо, пре свега, најбоље студенте, а постоји потпуно одвојен конкурс где се уз постојеће услове уводи и економски моменат који сам поменуо, односно економски и материјални статус студента. Сами студенти бирају за коју ће се листу појавити, а одлуком је предвиђено да 15% од укупног броја студената, односно девет академаца, могу да рачунају на стипендију и по економском статусу – рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да је један од наредних корака Општине Младеновац организовање Фонда за кадровску листу студената, али и да је већ приликом зачетка ове идеје дошло до првих проблема.

– Сматрамо да коначно треба да направимо Фонд за кадровску листу и по том питању смо јако пуно урадили али и наишли и на један непремостив проблем. Суштина би била да заједно са младеновачком привредом направимо кадровске потребе предузећа и фирми из Младеновца за наредних неколико година. Комисија је послала писма на 56 адреса младеновачких привредника. Само нам је деветоро одговорило и сви су се негативно изјаснили о заједничком учешћу у финасирању "кадровских" студената.

Упркос томе ми не одустајемо до тога да направимо кадровски фонд и да коначно утврдимо која су то дефицитарна занимања у нашој општини. Додатан разлог за овај фонд лежи и у томе што смо у разговору са радницима Националне службе за запошљавање упознати да постоји потреба за високом стручном спремом, али на листи коју општина стипендира јако је мало студената који се школују за дефицитарна занимања. Ми ћемо свакао изаћи са једном информативном листом о томе која су то дефицитарна занимања, пре свега да би наши студенти знали за која занимања у Младеновцу имају највише шансе за запослење – најавио је Ђорђевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.