logo

Актуелности

"Дани слободе" на Црквенцу

 

Манифестација "Дани слободе" коју организује град Београд и којом се обележавају дани ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату, организована је и у Младеновцу, код  спомен чесме "Црквенац".

Поздрављајући присутне, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић истакао је значај обележавања ове манифестације, као и великог пријатељства са савезницима у оба светска рата.

Присутнима се обратио и Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

“Онако како су Младеновац и Београд упућени једно на друго и повезани у миру, тако су били уједињени у рату али и у ослобођењу. Управо су овим путем, од југа ка северу, одавде ка Београду, марширали ослободиоци у оба светска рата.

Нема упечатљивијег места у Младеновцу од овога на којем се налазимо. Спомен чесма "Црквенац" симболише сарадњу Србије са савезницима у борби против заједничких непријатеља. Докторка Елси Инглис и медицинско особље које је лечило српске војнике и цивиле од пегавог тифуса, по хуманости, доброчинству и човекољубљу, представљају једну од најсветлијих тачака 20. века у целој Европи.

Спомен чесма Црквенац је најбољи доказ да и после више од једног века од доласка савезничких медицинских радника у ратом и болешћу опустошену Србију, делимо исте вредности , вредности хуманости и пожртвовања.

Ове дане слободе прослављамо заједно са својим савезницима и пријатељима у оба светска рата. Србија је у оба рата пролазила кроз најтеже тренутке у својој историји. Жртве које смо дали нисмо дали узалудно, створили смо са нашим пријатељима један бољи, лепши и напреднији свет. У најтежим тренуцима наше историје Србија није била сама.

Слобода је вредност за коју су гинули наши и савезнички војници у оба светска рата и исконски идеал који повезује различите историјске периоде. Зато и славимо ове датуме као догађаје који су допринели да данас живимо у слободној и демократској земљи.

Верујем да на младим генерацијама остаје једна лепша и боља будућност. Зато чувајте сећање на све славне личности из наше историје и градите лепши и праведнији свет”, рекао је Глишић.

Град Београд организује манифестацију “Дани слободе” од 19. октобра до 8. новембра. Током овог периода биће обележено 76 година од победе над фашизмом у Другом светском рату и 103 године од ослобођења Београда у Првом светском рату. Манифестација се обележава низом програма којима се одаје почаст и захвалност родољубима и савезницима Србије у оба светска рата. На овој прослави кратку представу је извело Омладинско позориште "ДАДОВ".

Danislobode1
Danislobode2
Danislobode3
Danislobode4
Danislobode5
Danislobode6
Danislobode7
Danislobode8

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.