logo

Друштво

Државна сахрана чланова династије Карађорђевић

Посмртни остаци чланова династије Карађорђевић биће допремљени из Београда на Опленац у суботу 25. маја. На путу за Тополу, поворка са ковчезима ће сутра проћи и кроз Младеновац, односно од Хотела "Драпшин" преко Газела и наставити пут Опленца.

Грађани Младеновца могу присуствовати проласку колоне на палатоу код Хотела "Драпшин", и одати пошту поворци са посмртним остацима чланова краљевске породице.

Према достављеној сатници, очекује се да ће колона са возилима стићи на улазак у Младеновац (код Хотела "Драпшин"), у периоду између 12,00 и 12,30 часова.

Иначе, државна сахрана ће се одржати у недељу, 26. маја у породичној крипти цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Како је пренела ТВ Младеновац, Црквена општина Младеновац, организује бесплатан превоз грађана који би да присуствују сахрани. По један аутобус ће кренути 26. маја у 7,30 часова испред градске цркве Успења Пресвете Богородице и цркава у Рајковцу и Међулужју.

У цркви Светог Ђорђа, маузолеју династије Карађорђевић, на Опленцу, ће бити сахрањени посмртни остаци краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре, краљице мајке Марије и краљевића Андреја.

У Тополи су у току завршне припреме за сахрану посмртних остатака чланова краљевске породице, која ће бити организована на нивоу највишег државног протокола.

Дан пре тога, у суботу 25. маја колона са посмртним остацима ће из Београда, преко Младеновца, стићи на Опленац.

СУБОТА (сатница), 25, мај 2013.

- 09:00 – 11:00 часова – Свету литургију служе епископи по благослову његове светости патријарха српског господина Иринеја у Саборној Цркви.

- 11:00 – 11:15 часова – Помен

- 11:30 часова – Пренос ковчега у маузолеј на Опленцу. Траса којом ће се колона возила кретати: Саборна црква, Поп Лукина, Бранков мост, поред хотела Хајат, Газела, аутопут Београд - Ниш, Мали Пожаревац (одакле се затвара деоница), Младеновац, Крагујевачки пут, Топола, Опленац.

НЕДЕЉА, 26. мај 2013.

- 10:00 часова – Света Саборна архијерејска литургија

- 12:30 часова – Завршетак литургије/ Породица, њгова светост патријарх, његово превасходство епископ шумадијски силазе у крипту. Кратак помен и спуштање ковчега у крипту

- 12:45 часова – Званични говори испред Цркве Светог Ђорђа

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.