logo

Друштво

Нови Закон о саобраћају од 10. децембра

Нови Закон о саобраћају од 10. децембраОд четвртка, 10. децембра на путевима Србије почиње примена новог Закона о безбедности саобраћаја. Како су брзина и алкохол најчешћи узрочници удеса, у тој области извршене су можда и најзначајније промене. Тако је прописана дозвољена брзина у насељеном месту смањена са 60 на 50 километара на час, док је дозвољен ниво алкохола са 0,5 смањен на 0,3 промила.

Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета у Београду наводи да мало возача зна да ударен пешак брзином од 60 километара на час страда у 80 одсто случајева, а када се брзина смањи на 50 километара на час исти постотак њих преживи, те да је то и разлог за смањење прописане брзине у насељу.

Ипак, највећа новина коју доноси Закон је увођење казнених поена. Предвиђено је да се њима, у комбинацији са већим новчаним и затворским казнама, допринесе повећању дисциплине код возача. Један возач максимално може да сакупи 18 негативних поена, након чега привремено губи дозволу. Такође, по новом закону, између осталог, полиција неће моћи да наплаћује новчане казне на лицу места, већ ће давати налоге за уплату. Новчане казне за прекршаје кретаће се од 3 000 до 50 000 динара, а биће дупло веће у случају када је током прекршаја у колима и малолетник. За теже облике прекршаја предвиђена је и казна затвора.

- 1 бод добиће возач који се непрописно паркира, или не користи мигавце.

- 2 бода добијају се за непропуштање пешака, или кретање једносмерном улицом.

- 3 бода добиће возач који користи антирадар уређај, или не пропусти возила из супротног смера код левог скретања.

- 4 бода добијају се због неприлагођене брзине, небезбедног претицања, или непропуштање деце, слепих, и инвалида на пешачком прелазу.

- 5 бодова добиће сваки возач због употребе мобилног телефона у вожњи, лоших гума, а власници пробне возачке дозволе због вожње без присуства искуснијег возача.

- 6 бодова добијају се за пролазак кроз црвено и жуто светло, претицање и обилажење с десне стране, и вожње детета млађег од 12 година на предњем седишту.

- 7 бодова добиће возач који вози брзином која је од 50 до 70 километара већа од дозвољене.

- 8 бодова због вожње под дејством наркотика.

- 10 бодова добиће сваки тешко пијани возач, док ће 12 бодова добити за вожњу у стању веома тешке алкохолисаности.

- 14 бодова добија се за вожњу без дозволе, вожње са више од два промила алкохола, или за ноћну вожњу без светала.

- 15 бодова добиће возач за насилничку вожњу, и вожње у стању потпуне алкохолисаности.

- 16 бодова добија се за ако је проузрокована саобраћајна несрећа, а 17 бодова што је и највећа казна, за саобраћајну несрећу приликом насилничке вожње.


Полицијска станица Младеновац подсећа да од 10.12.2009. године почиње да се примењује нови Закон о безбедности саобраћаја. Детаљне одредбе, санкције и објашњења могу се пронаћи на сајту МУП - а Републике Србије www.mup.gov.rs . Такође, полиција подсећа све учеснике у саобраћају да су предстојећи месеци карактеристични по отежаним условима за одвијање саобраћаја, првенствено због појаве поледице и смањене видљивости, као и учешћа трактора у саобраћају. Стога полиција апелује на све возаче да вожњу прилагоде стању пута уи условима саобраћаја, нарочито ноћу, у сумрак и свитање на неостветљеним деловима коловоза као и у близини школа, те да се приликом вожње придржавају свих прописа, а нарочито да возилима не управљају под утицајем алкохола.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.