logo

Друштво

Највише дугују богати грађани

Највише дугују богати грађани БЕОГРАД - Електродистрибуција "Београд" од неплатиша потражује чак 14 милијарди динара - Међу дужницима има чак 12 000 имућних грађана, који живе у великим кућама на периферији града и власници су ресторана и сплавова, а ту су и стари дужници из категорије привредника - ИМР Раковица и Петар Драпшин из Младеновца, као један нови - фарма свиња "Миријан" из Сурчина. Када се саберу сви неплаћени рачуни за струју, било да су у питању домаћинства или предузетници у Београду, добија се цифра од 14 милијарди динара. За тај новац Електродистрибуција "Београд" могла би да изгради нове високонапонске трафо станице и тако на мрежу прикључи барем 100.000 нових корисника са легалним прикључцима.

– Од 14 милијарди дуга шест милијарди дугују домаћинства, док осам милијарди динара потражујемо од привредних друштава. Апсурд је да 50 одсто потрошача на време плаћа и остварује попуст од пет одсто, а да само 12.000 потрошача из категорије домаћинстава, дакле мање од два посто, дугује половину дуга односно три милијарде. То нису социјално угрожени грађани већ власници кафана, сплавова, великих кућа... – објашњава Сандра Алагић, ПР Електродистрибуције "Београд".

Неплатише и највећи дужници живе у насељима на периферији. Највише их има у Калуђерици, Малом Мокром Лугу, Батајници, Лединама и Земунској Алтини. Електродистрибуција искључује неплатише, али се често дешава да се они поново прикључују на мрежу "на дивље".

– Против таквих онда подносимо прекршајне пријаве, па се врши принудна наплата судским путем. Занимљиво је да се по први пут десило да човек из Младеновца , који је имао вишемилионски дуг, због тога добије казну затвора од три месеца – каже Сандра Алагић.

Пет највећих дужника :

ИМР Раковица 356 милиона динара
Петар Драпшин Младеновац 334 милиона
Иво Лола Рибар Коропорација Железник 240 милиона
Авала Филм (ресторани и угоститељски објекти) 39 милиона
Фарма свиња "Миријан" из Сурчина 14 милиона

(Делови текста пренети из дневног листа "Блиц" од 7.2.2011)

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.