logo

Култура

Стиже "Београдски фантом"

Стиже "Београдски фантом"Документарно – играни филм Јована Тодоровића и Богдана Петковића "Београдски фантом", биће приказиван у младеновачком биоскопу од 1. до 3. јуна са почетком у 19 часова. Филм је истинита прича о Влади Васиљевићу, Београђанину који је 1979. године украо бели "порше – тарга 911 – ф", а затим десетак вечери излуђивао милицију својим вратоломним вожњама на Славији, и увесељавао грађане који су масовно долазили да га гледају.

"Фантомове" возње из 1979. године, укључујући и његово хватање, постале су урбани мит. Филм је првенствено играни, с тим што постоје епизоде зачињене интервјуима и архивским снимцима. Приликом снимања "Београдског фантома" коришћен је аутентични "бели порше" а музичку пратњу, поред оригиналне музике Немање Мосуровића, допуњују Бисера Веленталић као и необјављени снимци џез оркестра Радио Београда.

Београдски фантом седамдесетих представља симбол пркоса систему, прву пукотину комунистичког режима, легенду, која живи и која је надживела оне који су покушали да је сузбију. За време службеног боравка председника Тита на Куби 1979. године, пажња престонице усмерена је ка фантому из "белог поршеа". Мистериозни возач који у украденом аутомобилу јури тргом Славија правећи у поноћним сатима прави спектакл, непрекидно успева да утекне полицији. Преко радија јавно позива полицију да га ухвати, што је први опозициони цин у послератној Југославији.

Безуспешни покушаји Народне Милиције да бели порше зауставе Заставама 1300 и Заставама 101 окупљали су на Славији сваке ноћи све бројнију публику чије симпатије су неподељено биле на страни Београдског Фантома, како је народ прозвао мистериозног возача. Више од 10 000 људи излази на улице да га подржи. Схвативши да је опасно елиминисати преступника пред Београђанима, власт и полиција се упуштају у трку са у којој он поставља правила…

У глумачкој екипи су Милутин Милошевић, Марко Живић, Андреј Шепетковски, Нада Мацанковић, Борис Комненић, Бојан Лазаров и други, а појављује се и неколико припадника полиције, затим књижевник дисидент Момчило Селић, који је у затвору био цимер са Васиљевићем, радио водитељ Марко Јанковић, коме се "фантом" јављао у програм Студија Б, фоторепортер Илија Богдановић, који је једини успео да слика "фантома".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.