logo

Пољопривреда

Младеновачки сточари добили 50 стеоних јуница

Члан Градског већа Мирослав Чучковић и градска секретарка за привреду Оливера Савовић присуствовали су јучерашњој предаји првих 50 стеоних јуница холштајн расе произвођачима млека са територије општине Младеновац.

Град Београд је ове године обезбедио бесповратна средства за набавку стеоних јуница холштајн-фризијске расе у износу од 75% вредности јунице, док остатак плаћају регистровани пољопривредни произвођачи који су остварили право на субвенцију. На конкурс Секретаријата за привреду пријавило се 115 произвођача и сви ће добити субвенцију.

– Веома смо поносни што смо успели да, поред бесповратног подстицаја воћарства и повртарства пројектом "Зелени прстен", у Београду помогнемо и сточарство. За ову намену смо издвојили знатна средства, а младеновачки произвођачи млека први су који добијају по једну стеону јуницу, чиме појачавамо сточни фонд и у Младеновцу и у целом Београду. Количине млека које ћемо добити су веома значајне за наше становништво, па ћемо ове мере спроводити и следеће године. Будући да је јунице узгајио ПКБ, ово је и добар начин да град додатно побољша производњу сточног фонда у овој корпорацији – рекао је Чучковић.

Оливера Савовић подсетила је да град сваке године расписује више конкурса којима помаже регистрованим пољопривредним произвођачима.

Вршилац дужности генералног директора ПКБ корпорације Рајко Мандић истакао је да је тај комбинат најбољи узгајивач стеоних јуница расе холштајн, које имају највећу млечност – док је просек Србије око 2.000 литара, управо захваљујући ПКБ корпорацији просек Београда је више од 6.000 литара по крави годишње.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.