logo

Пољопривреда

Коврџавост лишћа брескве

КОВРЏАВОСТ ЛИСТА  БРЕСКВЕКоврџавост лишћа је најзначајнија болест брескве и нектарине у нашој земљи, а проузроковач је гљива Taphrina deformans . Коврџавост лишћа у повољним условима за свој развој (киша и влага у време бубрења и отварања пупољака у пролеће) може да упропасти род за текућу годину, а изнуривањем биљака услед губитка великог дела лисне површине и поновног олиставања довести и до ранијег пропадања самих воћака. Болест најопасније последице изазива на лишћу.

Опасност од заразе брескве спорама паразита настаје у пролеће, одмах по кретању вегетације, када се на пупољцима, на њиховом врху, појави зелена тачка величине 0.5 до 1.0 мм и траје све до појаве првих младих листића. Свака киша у овом периоду у присуству извора заразе може изазвати заразу зеленог дела пупољка или младог лишћа.

Касније долази до коврџања зараженог лишћа због неједнаког пораста, црвенила и опадања. Паразитна гљива, као што је већ наведено може да оствари заразу само у време бубрења и отварања пупољака, док паразит не може да зарази већ развијене листове.

Због тога заштити брескве од ове болести треба посветити посебну пажњу у овом периоду, јер касније заразе нису могуће .

Када је у питању заштита брескве од проузроковача коврџавости лишћа bakarni preparati су се показали ефикасним у заштити. Примена ових препарата требало би да се изведе у фази мировања брескве. У засадима са осетљивим сортама неопходна су два третирања: једно у јесен или у пролеће пре кретања вегетације, и друго после бубрења (пуцања) пупољака. Препорука је да се ураде оба ова третирања.

За друго третирање у време "пуцања" пупољака користе се препарати :

• DODIN S-65 u koncentraciji 0,15% (15 g u 10 l vode) ili

• DELAN SC-750 u koncentraciji 0,1% (10 g u 10 l vode) ili

• CIRAM S-75 u koncentraciji od 0.35% (35 g u 10 l vode).

Препоручена количина воде по једном хекрату је 1.000-1.500 литара, уз строго поштовање концентрације средства коју препоручује произвођач, а налази се на упутству које је приложено уз препарат. Прскање се изводи по тихом и мирном времену, без ветра, уз обавезно коришћење заштитне опреме. Прскање када бресква олиста је од мале или никакве користи.

Љиљана Крсмановић дипл.инг.
ПСС Младеновац

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.