logo

Пољопривреда

Одржана Трибина о пољопривреди

 

 

Новости из области пољопривредне законске регулативе као и актуелне мере подстицаја ратарству и сточарству представљене су заинтересованим грађанима на трибини "Регистрација пољопривредних газдинстава" коју је 14. октобра организовала градска општине Младеновац.

На трибини су говорили представници републичке и градске власти, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за пољопривреду Града Београда. 

Отварајући трибини, председник Привременог органа градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да се наслеђене овогодишње буџетске обавезе везане за пољопривреду редовно измирују, односно да се исплаћују субвенције за вештачко осемењавање краве и материјалне донације противградним стрелцима. 

Народни посланик Милан Новаковић, упознао је присутне са новинама које доноси Закон о задругама. Он је најавио да ће се закон наћи у новембру у скупштинској процедури и позвао грађане, имајући у виду специфичност сваког краја, да дају своје сугестије на нацрт закона који се налази у јавној расправи.  

Ненад Терзић, из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде рекао је да се ово ресорно Министарство труди да редовно исплаћује субенције имајућу у виду лањске и овогодишње елементарне непогоде које су се одразиле на пољопривредну производњу. 

Што се тиче актуелности из Београда везаних за подстицаје, Тијана Маљковић, секретар за привреду Града Београда, подсетила је да градска Управа за пољопривреду додељује субвенције за органску производњу и куповину пластеника и система за наводњавање. Она је позвала младеновачке пољопривреднике да конкуришу за ова средства као и да учествују на предстојећем Сајму етно хране и пића.

Маја Бајагић, заменик секретара Секретаријата за привреду Града Београда, позвала је све пољопривреднике да региструју своја газдинства јер је то основни предуслов за добијање подстицајних средстава. Она је подсетила да је процес регистрације и обнове регистрације газдинстава бесплатан.  

Директор ЈКП "Градске пијаце", Иван Сочо истакао је да осим производње велики изазов за пољопривредне произвођаче представља пласман робе. Сочо је рекао да су градске пијаце увеле новине у пословању које омогућавају свим пољопривредницима да под једнаким условима продају своје производе у Београду.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.