logo

Пољопривреда

Београдска пољопривреда - Шта даље ?

Београдска пољопривреда – Шта даље ?

Институт за економику пољопривреде Београда израдио је по наруџбини градског Секретаријата за привреду Стратегију развоја пољопривреде града Београда до 2015. године. Радна верзија овог документа представљена је јавности у петак у Старом двору уз присутство градског секретара за привреду Тијане Јакшић и директора Управе за пољопривреду Биљане Чукић.


Чукићева је рекла да су стратегијом обухваћени сви аспекти развоја пољопривреде, која има велики значај за укупан развој привреде Београда. Она је још једном истакла мало познат податак да чак 70 одсто површине града чине оранице, односно да од 17 градских општина њих 14 има пољопривредно земљиште.


– Премда законом није обавезан на то, град доприноси развоју и унапређењу ове привредне гране низом подстицајних мера – премијама за млеко и приплодна грла, финансирањем пројеката за унапређење и подстицање пољопривредне производње, кредитирањем индивидуалних пољопривредника и организовањем изложби и посета међународним сајмовима у овој области – рекла је Биљана Чукић.


Као главне кочинице развоја пољопривреде у "дворишту" престонице, Драго Цвијановић, директор Института за економику пољопривреде, навео је нерешена земљишна имовинска питања, велики број запуштених ситних поседа, недостатак радне снаге, нестандардизовану производњу и неразвијеност тржишта.


Цвијановић будућност београдске пољопривреде види у опредељењу ка органској производњи јер цене овако одгајаних производа далеко премашују цену пољопривредних. Он је усвајање овог документа најавио од стране Скупштине града за два месеца.


Највише пољопривредних произвођача налази се у нашој општини, Обреновцу, Гроцкој, Сопоту, Палилулули и Барајеву, а најмање у Раковици и на Новом Београду. Управа за пољопривреду Секретаријата за привреду позвала је све привредне субјекте, па и јавност, да примедбе и сугестије на радну верзију стратегије, која ће бити објављена на сајту града Беогада, доставе или на адресу секретаријата (Масарикова 5) или Инситута за економику пољопривреде Београда (Волгина 15), у штампаној и електронској форми. Савет који је пратио израду стратегије размотриће сваку сугестију и, уколико је оправдана, унети је у текст стратегије.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.