logo

Пољопривреда

Нова лабораторија за анализу пољопривредног земљишта

 

 

Пољопривредна и саветодавна служба Младеновац (ПСС) отворила је нову савремену лабораторију за анализу састава пољопривредног земљишта.

Лабораторија је опремљена тренутно најсавременијом опремом на тржишту из које ће произвођачи добијати прецизне податке о саставу пољопривредног замљишта. На основу добијених параметара састава обарадивог земљишта попут присуства минерала, микроелемената, хумуса, азота и киселости, ПСС ће давати писмену препоруку произвођачима, на кућну адресу, чиме треба да ђубре њиве како би повећали приносе.

Опремање лабораторије коштало је око 6.000.000 динара, а финансирано је из средстава Пољопривредне и саветодавне службе Младеновац. Пољопривредници који су регистровани имаће бесплатну анализу до 10 узорака, а преко тога цена ће бити 2.000 динара. Произвођачи који се нису регистровали плаћаће 2.000 динара по узорку чиме, како је речено, држава стимулише регистрацију пољопривредних газдинстава. 

Бранислав Радовановић, директор Пољопривредне и саветодавне службе Младеновац, истакао је да ће од нове лабораторије највећу корист имати пољопривредници будући да њихове парцеле у највећем броју случајева нису анализиране.

– Што се тиче европског просека, наша производња по хектару је дупло мања и управо нам је циљ да на основу анализе земљишта будемо у могућности да подигнемо ниво производње и постанемо конкурентни – рекао је Радовановић.

Жељко Радошевић, државни секратар у Министарству пољопривреде, рекао је да је циљ заједничко јачање позиције и улоге Пољопривредних и саветодавних служби.

– Направили смо до сада битне помаке јер су се службе приближиле произвођачима и постале њихов сервис. Подсетио бих наше пољопривреднике да је процес обнове регистрације газдинстава траје до 30. априла – рекао је Радошевић.

Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац, нагласио је да је отварање лабораторије значајан дан за младеновачке пољопривреднике.

– Подсетио бих да је наша општина пољопривредни регион са развијеном обрадом земље, нарочито воћарством, а сматрамо да ће се у будућности и сточарство подићи на виши ниво производње. Као градска општина, у сарадњи са надлежним министарством и градом Београдом, опредељени смо на подстицање пољопривредне производње. До сада смо учествовали у неколико пројеката субвенционисања производње. Суфинасирамо вештачко осмењавање крава, учествовали смо у неколико пројекта из области воћарства и повртарства, а у сарадњи са градом Београдом покровитељи смо доделе пластеника и пољо опреме. Надам се да ћемо у будућности још више бити у прилици да учествујемо у пољопривредном развоју наше општине – рекао је Глишић.

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.