logo

Aktuelnosti

Otvorena izložba posvećena Mihailu Milovanoviću

 

U galeriji Foaje mladenovačkog Centra za kulturu i turizam otvorena je izložba "Mihailo Milovanović u Mladenovcu" autora Dejana Mandelca, koja se održava u okviru projekta Gradske opštine Mladenovac "Sakralna arhitektura i ikonopis u XIX i XX veku na teritoriji gradske opštine Mladenovac".

Izložba se održava povodom 80 godina od tragične smrti poznatog umetnika, koji je autor Spomenika palim ratnicima 1912 - 1918, koji je proglašen za kulturno dobro i ikonostasa u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Mladenovcu.

Izložbu je otvorio predsednik Gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić koji se na početku zahvalio autoru izložbe, gospodinu Dejanu Mandelcu na nesebičnom trudu da kroz ovu postavku predstavi, ne samo delo Mihaila Milovanovića, već i deo kulturnog nasleđa koje je ostavio Mladenovčanima.

"Iako je u našem gradu živeo samo tri godine, Mihailo Milovanović je svojim radom i delom ostavio neizbrisiv trag u njemu. Njegov rad je postao deo kulturnog nasleđa Mladenovca, a njegovo delo Spomenik Palim ratnicima Mladenovca već skoro jedan vek predstavlja najznačajniji simbol našeg grada.

Opština Mladenovac je pomogla organizaciju ove izložbe želeći da iskaže zahvalnost i poštovanje prema ovom velikom umetniku i čoveku. Mi ćemo i ubuduće nastaviti da podržavamo ovakve projekte koji za cilj imaju čuvanje sećanja na značajne i velike ljude ovog kraja i njihova dela.

Još jednom čestitam autoru i organizatorima izložbe i pozivam naše sugrađane da je posete", rekao je Glišić.

U kratkom umetničkom programu učestvovao je naš poznati guslar, Saša Laketić.

Izlolzba1
Izlozba2
Izlozba3
Izlozba4
Izlozba5
Izlozba6
Izlozba7
Izlozba8

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.